ABD: Libya’ya silah akışından rahatsısız

Libya’da iç savaşın yoğun biçimde sürdüğü bir dönemde ABD, dışarıdan yoğun silah ve cephane desteği almakla eleştirdiği Ulusal Birlik Hükümeti’nden acilen ateşkes ilan etmesini istedi.

Libya’da Mareşal Halife Hafter liderliğindeki güçler ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı kuvvetler arasındaki çatışmalar yoğunlaşıyor. Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) doğrudan Hafter’i desteklerken, Türkiye’nin Suriye’den binlerce çete ve askerini Trablus güçlerine destek amaçlı Libya’ya gönderdiği biliniyor.

ABD SİLAH AKIŞINA KARŞI; ATEŞKES İSTEDİ 

Trablus ve çevresinde yoğunlaşan çatışmalarda aylardır denge unsurunun bozulmadığı görülürken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Trablus hükümetinin başbakanı Feyyaz el Serrac ile telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Libya’ya yoğun silah ve cephane akışından rahatsız olduklarını vurguladı.

Pompeo adına yapılan açıklamada, görüşmede çatışmaların acilen durması ve ‘siyasi diyaloga’ geçilmesi isteğinin iki tarafça da paylaşıldığı kaydedildi.

Trablus çevresindeki çatışmalar geçtiğimiz yılın nisan ayından bu yana sürüyor. ABD, resmiyette Trablus hükümetini destekliyor gibi görünse de Donald Trump geçtiğimiz yıl Mareşal Hafter ile bir telefon görüşmesinde aksi söylemde bulunmuştu.