Adana’da kadınlar 8 Mart’ta buluştu

Adana’da bir araya gelen kadınlar, 8 Mart’ı kutladı. Mitingde konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş, ülkenin güvenliği için askerleri Efrin’e gönderenlerin önce ülkenin iç güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtti.

 

Adana Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Uğur Mumcu Meydanı'nda yüzlerce kadının katılımıyla miting düzenledi. İş makineleri ve polis bariyerleriyle kapatılan miting alanına kadınlar, tek giriş noktasında arandıktan sonra alındı. Farklı anlarda bir araya gelerek miting alanına yürümek isteyen kadınlar, polisin ‘slogan atmayın müdahale ederiz’ engeliyle karşılaştı. Polisin engellemesine rağmen rengârenk kıyafetleri ve beyaz tülbentleriyle miting alanına akan kadınlar, alanda hep bir ağızdan barış ve özgürlüğü haykırdı.

Miting alanını renk cümbüşüne dönüştüren kadınlar, erbaneler eşliğinde söylenen şarkılarla dakikalarca halaya durdu. Saygı duruşuyla başlayan mitingde Adana Kadın Platformu adına konuşan avukat Sevil Aracı Bek, tüm baskılara ve yasaklara rağmen 8 Mart'ın kadınların olduğunu belirtti. Kadınların susmayacağını ve mücadele edeceğini vurgulayan Bek, Özgürlük tutkumuzla bulunduğumuz her yeri, bizi ezenlere ve sömürenlere karşı güçlü ve örgütlü duruşumuzla her günü 8 Mart’a çevireceğiz. Kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı cinsiyetçiliğin, şiddetin, sömürünün, tacizin, tecavüzün tüm izlerini yeryüzünden silmek için tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz dedi.

Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, kadınların mücadelesini selamlayarak konuşmasına başladı. Kadın yaşamdır yaşam özgürlüktür diyen Beştaş, tutuklu HDP’nin esir Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’a, milletvekilleri ile cezaevlerinde tutulan tüm kadınlara selam gönderdi. Bu platformda Yüksekdağ’ı anmadan olmayacağını kaydeden Beştaş, “Figen Yüksekdağ'ı anmadan olmaz. O sadece 6 milyon oy alan bir kadın değil. Çukurova'nın bereketli topraklarının kızıdır. Adana'nın iradesi de gasp edilmiştir. Onunla birlikte 5 kadın vekilimizin vekillikleri düşürüldü. Onlarla beraber 9 vekilimizin vekillikleri düşürüldü. Vekilliği halk alır halk verir” diye konuştu.

Meclis'te dün kadınlarla ilgili verdikleri önergenin kabul edilmediğini ifade eden Beştaş, kadın ve çocukların yaşam haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Türk ordusunun Efrin’e yönelik işgal saldırılarına tepki gösteren Beştaş, şöyle dedi: “Biz çocuklarımızı birileri savaşa göndersin diye büyütmüyoruz. Ülke güvenliği için gitmişler. Siz önce bu ülkenin iç güvenliğini sağlayın. Önce 4 yaşındaki çocuğun güvenliğini sağlayın. Kadınların günün her saatinde dışarıda olmasını sağlayın. Önce içerdeki güvenliği sağlayın. Kadınların can güvenliğini sağlayın. Biz 40 milyonuz bizi korkutamazsınız. Bizi esir de alamazsınız.”

Konuşmaların ardından miting, platformdan çalınan müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.