Adir: Nudem yoldaşı layıkıyla uğurlamak tüm kadınların görevi

''Mücadelemizde büyük değerler yaratan Şehit Nudem yoldaşı en layık bir biçimde karşılamak, doğduğu topraklara uğurlamak başta Kürt kadınları olmak üzere tüm halkımızın görevi olmaktadır.''

KJK Yürütme Konseyi Üyesi Fatma Adır, "Şehit Nudem arkadaşın mücadelemize büyük katkıları olmuş; özgürlükte karar kılan ve ısrar eden, büyük direnen bir duruşun halkımızın ve kadınların özgürlüğünü getireceğini yaşamı ve mücadelesiyle bir kez daha kanıtlamıştır" dedi.

27 Nisan’da Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi kırsalında Türk ordu güçleri ile girdikleri bir çatışma sonucunda yaşamını yitiren Türkan Yüksel (Nudem Nurhak) ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Faşist ve sömürgeci Türk ordu güçlerinin halkımıza ve hareketimize dönük geliştirdiği topyekün imha savaşı kapsamında 27 Nisan günü Beytüşebap ilçesi kırsalında şehit düşen Şehit Nudem arkadaşımızın cenazesi aylarca süren çaba sonucunda Cizre’de kimsesizler mezarlığında gömülü olduğu tespit edildi. Bu vesileyle Şehit Nudem şahsında tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, anılarına bağlılığımızı ve zafer sözümüzü yineliyorum.

'DESTANSI BİR DİRENİŞ YÜRÜTÜLÜYOR'

Bilindiği gibi sömürgeci faşist Türk devleti 2015 Temmuzu'ndan beri topyekûn bir imha savaşı başlatarak Kuzey Kürdistan başta olmak üzere tüm Kürdistan’da halkımıza ve halkımızın büyük bedellerle ve destansı bir mücadeleyle elde ettiği kazanımlara karşı amansız bir savaş başlatmıştır. Dünyada faşist, ırkçı politikaları nedeniyle tecrit olan faşist AKP devleti bu saldırılarını Kürt halkı ve mücadelesi şahsında tüm Türkiye ve bölge halklarına karşı yürüterek, devletin tüm olanaklarıyla 'milli seferberlik' adıyla yeniden Kürdistan’ı işgal etme savaşına girişmiştir. Tüm halklara, kadınlara ve demokratik güçlere karşı yürütülen bu imha ve faşist saldırılar karşısında Kürt Özgürlük Hareketi büyük bedellerle, destansı bir direniş yürütmektedir. İki yılı aşan bu amansız ve hiçbir ahlaki sınır tanımayan saldırılara karşı Kuzey Kürdistan başta olmak üzere tüm Kürdistan’da büyük bir direnişle cevap verilmektedir.

Her şeyden önce direnen, özgürlükte ısrar eden, hayatın her alanında büyük bir iradi güce ulaşan, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin mihenk taşı olan Kadın Özgürlük Hareketimize dönük gerilla başta olmak üzere tüm mücadele sahalarına yönelik kapsamlı ve sistemli bir saldırı başlatan AKP militarist sistemine karşı Kürt kadınları büyük direnerek karşılık vermektedir. Kadın düşmanlığını ve özgür kadından korkusunu her alanda ve her fırsatta en kirli ve çirkin politika ve saldırılarla açığa vuran faşist, ırkçı AKP devletine karşı Kürt kadını gerilla sahası başta olmak üzere tüm mücadele sahasında büyük bir iddia ve kararlılıkla durmakta, bu saldırılara karşı tarihi ve soylu bir direniş geliştirmektedir.

'KADIN HAREKETİNE BÜYÜK EMEKLER VERDİ'

Nudem arkadaşımız da bu soylu ve destansı mücadelede uzun yıllardır Kürt Kadın Özgürlük Hareketinin gelişiminde büyük emekler vermiş, kadının her alanda iradeleşmesi, mücadele gücü ve bilinci kazanmasında ve örgütlenmesinde büyük emekleri geçmiş, bu mücadelede öncü rolü oynamış arkadaşlarımızdan biridir. Uzun yıllar Kuzey sahasında mücadele etmiş, büyük bir emeğin sahibi olmuş olan Nudem arkadaşımız faşist devlet saldırıları karşısında gerilla sahasına gelmiştir. Gerilla sahasında da kadının ve halkımızın mücadelesinin geliştirilip örgütlenmesinde büyük sorumluluklar almış, kuzey sahalarımızda daha etkin bir mücadele yürütmek ve mücadele alanlarına daha yakın olmak için Botan sahamıza geçmiştir. Kadın ordulaşmasının, iradeleşmesini, örgütlenmesinin temel alanı olan Botan sahamızda mücadele etmeyi büyük bir heyecan ve iddiayla dayatan Nudem arkadaş bu sahada da önemli sorumluluklar üstlenmiş, Türk devletinin faşist ve imha politikalarına karşı dönemin direniş ve zafer ruhunun temsili ve duruşu olmuştur. Nisan ayında Kato Jirka alanımızda gelişen ve halen devam eden operasyonda zorlu mevsim koşullarına karşı büyük bir direniş geliştirmiş, şehadete ulaşmıştır.

'HALKLARIN BELLEKLERİNDE YAŞAYACAK'

Türk devleti direnen, teslim olmayı reddeden, özgürlükte ısrarlı ve mücadele iddiasına sahip kadınlardan korkusunu yüzlerce örneğinde görüldüğü gibi Ş. Nudem şahsında bir kez daha ortaya koyarak, cenazesini gizlemiştir. Direnen, mücadele eden insanların halkların belleklerinde ve tarihinde asla ölmeyeceğini, bir mücadele çizgisi, duruşu, bilinci ve mücadelesi olarak sürekli yaşayacağını bildiği için cenazesini saklamış, böylece onu ve mücadelesini yok etmek istemiştir. Ailenin ve avukatlarının yoğun ısrarı, büyük zorluklarla ve acılarla süren çabası sonucunda Nudem arkadaşın cenazesinin Cizre kimsesizler mezarlığına gömüldüğü tespit edilmiştir.

Şehit Nudem yoldaşımız mücadelemizin başından beri bu harekete gönül vermiş, katılmış, büyük emekler ve çabalarla mücadelenin her alanında yerini almış Elbistan yöremizin çocuğudur. Faşist Türk devletinin inkâr ve imha politikasının en fazla uygulandığı, sürekli baskı ve zulümle karşı karşıya olan bu bölgemizde binleri bulan şehitlerimiz vardır. Elbistan halkımız Kürt olmanın yanı sıra Alevi kimliğiyle de düşmanın sürekli özel ve ırkçı politikalarla yöneldiği bir alanımız olmaktadır. Maraş Katliamı'ndan da anlaşılacağı gibi, düşmanın sürekli katliam politikalarını dayattığı bu yöremiz, halkların, inançların ve kadınların en özgür temsili olan hareketimiz içinde başından beri yer almış, Önderlikle buluşmuş, Önderlik ve özgürlük mücadelesini sahiplenmiştir. Binlerce erkek ve kadın devrimcinin meskeni olan Elbistan yöremizde bu yıl da Şehit Nudem, Şehit Sara (Sakine Taş.), Mehmet Paksoy gibi çok değerli ve mücadelemizde öncülük yapabilecek yoldaşlarımızı şehit verdik.

'DİK DURUŞU BİZE ÖRNEK OLDU'

Bu şehadetler bizler için ağır ve yeri doldurulamaz öncü devrimci yoldaşlar olmanın yanı sıra, mücadele azmimizi, ırkçı ve halklar, kadınlar ve inançlar düşmanı bu devlete karşı mücadele ve direniş andımız olmuşlardır. Bir kez daha. Şehit Nudem, Ş. Mehmet ve onlar gibi binlerce şehidimiz bize özgürlükten başka halklar ve kadınlar olarak başka bir seçeneğimiz olmadığını, diğer seçeneklerin onursuzluk ve teslimiyet, kendini inkâr olduğunu bir kez daha açık bir şekilde kavratmışlardır. Şehit Nudem arkadaşın mücadelemize büyük katkıları olmuş, özgürlükte karar kılan ve ısrar eden, büyük direnen bir duruşun halkımızın ve kadınların özgürlüğünü getireceğini yaşamı ve mücadelesiyle bir kez daha kanıtlamıştır. Bu anlamda bu büyük ve yeri doldurulamayacak devrimci kadının mücadele çizgisi, bağlılığı, ısrarı, her koşulda başını dik tutan, yılmayan, umutsuzluğa kapılmayan, tereddüt etmeyen duruşu bize örnek olmuş, PKK ve PAJK öncülüğünde gelişen kadının düzeyini bir kez daha açığa çıkarmıştır. Nudem yoldaş Alevi gelenekleriyle büyümüş ve şekil almış bir kişilik olarak bu direnişçi, zulme ve zalime teslim olmayan özü PKK devrimciliğiyle en büyük buluşturmuş ve temsil etmiş bir kişilik olmuştur. Yaşamda mütevazı, demokrat, haksızlıklara karşı asi, korkusuz, mücadelede keskin öz en güzel ve onurlu ifadesini PKK ve PAJK öncülüğünde gelişen devrimcilikte bulmuştur.

'NUDEM YOLDAŞI SAHİPLENELİM'

Mücadelemizde büyük değerler yaratan Şehit Nudem yoldaşı en layık bir biçimde karşılamak, doğduğu topraklara uğurlamak başta Kürt kadınları olmak üzere tüm halkımızın görevi olmaktadır. Botan’da mücadele ederken şehadete ulaşan Nudem yoldaşı sahiplenmek başta Botan halkımızın görevidir. Yine Elbistan yöremizin de binleri bulan şehitlerine doğru anlam vererek ve layık bir duruşla sahiplenmesi gerekmektedir. Bu büyük onura sahip çıkmak, layık olmak, düşmanın ırkçı, şovenist, inkarcı ve tekçi tüm politikalarına karşı en büyük ve anlamlı cevap olacaktır. Bizler de bir kez daha Şehit Nudem arkadaş şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, mücadelelerine en layıkıyla sahip çıkarak zaferle taçlandırmanın sözünü veriyoruz."