Af Örgütü: Suudi Arabistan kadınlara işkence yapıyor

Uluslararası Af Örgütü, Suudi makamlarının Mayıs ayında tutuklanan feminist aktivistlere elektroşok ve kampı darbeleri ile işkence yaptığı tepkisinde bulundu.

10 aktivist, kadınların otomobil kullanma hakkı ve ülkedeki erkek egemen sisteme son verilmesini talep ettikleri gerekçesiyle tutuklanmışlardı.

Kadın aktivistlerden bir kaçı serbest bırakılırken, aralarından 6’sı BM dahil bir çok kurumun çağrısına rağmen tutuklu kalmaya devam ediyor. Bu tutuklamalar, Eylül 2017’de bazı din insanları, aydınlar ve aktivistlere yönelik bir dizi operasyonun ardından gerçekleşmişti. Gözlemciler, operasyonların veliaht prens Muhammed Bin Salman’a karşı eleştirileri susturmak için yapıldığını belirtiyor.

Af Örgütü’nün kadınlara işkence yapıldığına dair açıklaması, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da 2 Ekim günü Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesi ardından yanan gerilime denk geldi.

Tutuklu üç kadının tanıklığına dayanarak hazırlanan raporda, kadınların tekrarlanan bir şekilde elektroşok ve kampçı ile işkenceye maruz kaldığı, bazılarının bu işkence seansları sonrasında yürüyemediği veya ayakta kalamadığı ifade ediliyor.

İnsan hakları örgütü Amnesty International, bu kadınların ayrıca cinsel suiistimallere de maruz kaldığını belirtti.