Ağustos’ta erkekler 36 kadın katletti, 39 çocuk istismar edildi

Türkiye’de erkekler Ağustos ayında en az 36 kadını katletti, 37 kadını şiddete ve 39 çocuğu ise cinsel istismara maruz bıraktı.

Bir ay boyunca en az 16 kadını intihara sürükleyen erkekler, 2017 yılının ilk 7 ayında en az 242 kadını katletti. Ağustos ayında 7 kadın ise, şiddete maruz bırakan ve yaşamlarına müdahale eden erkeklere karşı öz savuma hakkını kullanarak hayatta kaldı.

AKP hükümetinin 15 yıllık iktidarı boyunca kadına yönelik erkek şiddeti yüzde bin 500 artış göstermişken, bu veri her geçen gün giderek yükseliyor. Devlet yetkililerinin cinsiyetçi söylemleri, yargı kararlarının özendirici olması ve ülkede sürdürülen savaş politikaları kadınların yaşamını tehlikeye sokuyor ve kadınlar bu politikaların bedelini yaşamları ile ödüyor. Meclis gündemine cinsiyetçi ve gerici yasa teklifler gelirken, kadınlar ve çocuklar her gün tanıdıkları ve tanımadıkları erkekler tarafından katledilmeye devam ediyor.

Kadın gazetecilerin derlediği verilere göre; erkekler Ocak ayında 37, Şubat’ta 30, Mart’ta 35, Nisan’da 31, Mayıs’da 39, Haziran'da 36 ve Temmuz'da 36 kadını katletti. Erkek egemen sistemde erkekler Ağustos ayında ise en az 36 kadını katletti. 2017 yılının ilk 7 ayında erkekler en az 242 kadını katletti.

36 KADIN KATLEDİLDİ

Hükümetin kadın düşmanı politikaları ile yargının cezasızlığından cüret alan erkekler Ağustos ayında 36 kadını katletti. Erkek egemen iktidarların savaş politikalarından kaçmak için mülteci olarak Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeli Ayşe Cuma ve kızı Uvfa Naasan da ikamet ettikleri evde katledilmiş halde bulunmuştu.

16 KADIN İNTİHATA SÜRÜKLENDİ

Devlet medyası, hükümet yetkilileri ve eril yargı işbirliğinde kadınlar sokakta, parkta, evde, iş yerinde, otobüslerde, özel ve kamusal alanlarda kıyafetleri ya da yaşamları bahane edilerek fiziksel, sözlü ve cinsel saldırıya maruz bırakılıyor.

Ağustos ayında erkekler, basına yandığı kadarıyla en az 37 kadını şiddete maruz bıraktı. 16 kadın ise erkek şiddeti sonucu intihara sürüklendi ve 7 kadın hayatını kaybetti.

FAİL TANIDIK ERKEK

Kadınların yüzde 28'i tanıdığı erkekler tarafından katledilirken, yüzde 25'i şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Yine kadınların yüzde 9'u tanımadığı erkekler tarafından katledilirken, 3 kadın güvencesiz çalıştıkları iş yerlerinde iş cinayetleri sonucu hayatlarını kaybetti. 1 kadın ise polis aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.

7 KADINDAN ÖZ SAVUNMA

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayette artış yaşanırken, kadınlar yaşamlarına müdahale eden erkeklere karşı öz savunmalarını kullanarak "Yaşamımızı savunuyoruz" diyor. Her gün en az 5 kadın katledilirken, Temmuz ayında 9 kadın, kendilerini şiddete ve cinsel saldırıya maruz bırakan erkeklere karşı öz savunmalarını kullanmıştı.

Ağustos ayında 7 kadın ise, şiddete maruz bırakan ve yaşamlarına müdahale eden erkeklere karşı öz savuma hakkını kullanarak hayatta kaldı.

39 ÇOCUK İSTİSMAR EDİLDİ, 8 ÇOCUK KATLEDİLDİ

Kadına yönelik erkek şiddeti, taciz ve tecavüzle beraber çocuğa yönelik istismar, cinayet ve saldırı da aynı oranda artış gösteriyor. Çocuk istismarını araştırmayı reddeden Meclis, çocuk yaşta evlendirilmeyi arttıracak olan müftülere nikah kıyma yetkisini gündeme getiriyor. Çocuk istismarıyla bilinen Ensar Vakfı yaz okullarını açmaya devam ederken, çocukların yaşam alanları ile yaşam hakları gasp ediliyor, sistematik cinsel istismara maruz bırakılıyor.

Tam da bu noktada Ağustos ayında erkekler 39 çocuğu istismara maruz bırakırken, 8 çocuğu katletti.