AİHM kadın katliamına karşı Türkiye'yi mahkum etti

Dikili'de yaşayan ve koruma altındayken eşi tarafından katledilen Selma Civek'in çocukları AİHM'e başvurdu. AİHM, Türkiye'yi 53 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti.

İzmir'in Dikili ilçesinde yaşayan Selma Civek, eşi Hüseyin Civek tarafından sistematik şiddet gördüğü için hakkında birçok kez şikayette bulunmuştu. Selma'ya şiddet uyguladığı için tutuklanan Hüseyin, ardından adli denetim altında tutulmak koşuluyla serbest bırakılmış ve koruma altında olan Selma Civek'i 14 Ocak 2011 tarihinde katletmişti. Yargılama sonrasında Hüseyin Civek, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, kararı Yargıtay da onayladı.

Mahkemenin sonuçlanmasının ardından Selma Civek'in çocukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. Ailenin yaptığı başvuruyu sonuçlandıran AİHM, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkının garanti altına alınması ile ilgili 2'nci maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Bu karar sonrasında, Türkiye'nin başvuru sahiplerine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 53 bin Euro tazminat ödemesi hükme bağlandı.

Selma Civek'in yaşam hakkını koruyamadığı için cezalandırılan Türkiye adına karara itiraz edildi. Türkiye, kararın yeniden görüşülmesi için geçen temmuz ayında dosyanın AİHM Büyük Daire'ye gönderilmesini talep etti. Ancak tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, Türkiye'nin bu yöndeki talebini kabul etmedi. Bunun sonrasında, verilen karar kesinleşmiş oldu. Türkiye'nin, bu gelişmeler sonrasında tazminat tutarını aile bireylerine ödediği öğrenildi.