GÖRÜNTÜLÜ

‘AKP’nin kayyumunu tanımayacağız, halkımızla birlikte yöneteceğiz’

Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Leyla Salman, AKP’nin KHK ile uygulamaya soktuğu kayyum ataması ile asıl darbeyi yaptığına dikkat çekerek, kayyumu tanımayacaklarını ve halk ile birlikte yönetmeye devam edeceklerini söyledi.

AKP’nin kayyum atamasını KHK ile hayata geçirmesine karşı Mardin halkı ve seçilmişlerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Kayyum maddesi ilan edilmeden önce de baskı, tutuklama ve gözaltılar ile sindirilmeye çalışılan DBP’li Belediye Eş Başkanları ve çalışanlar şimdi de olası kayyum atamalarına karşı direnmeye hazırlanıyor. Kayyum atamalarının hedefinde olan yerlerden biri de Kızıltepe Belediyesi, geçtiğimiz Mart ayında tutuklanan ve dört buçuk ay sonra tahliye edilen kadın Eş Başkan Leyla Salman, kayyum atamasında önce de aylardır kendilerine yönelik baskılara karşı direndiklerini, bundan sonra da direnişi daha da büyüterek kayyumu tanımayacaklarını vurguladı. 

“ASIL DARBEYİ AKP YAPIYOR”

AKP’nin tüm iktidarı boyunca zaten hep tutarsız ve ikiyüzlü politikaların altına imza attığını belirten Salman, son olarak kayyum atama ile ilgili yasa tasarısının mecliste geri çekildiğini ancak Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden uygulamaya sokulduğunu söyledi. Salman, bu durumun AKP’nin ikiyüzlü ve darbeci zihniyetinin ürünü olduğunu ifade ederek, “AKP mecliste göstermelik bir uzlaşma ile tasarıyı geri çekti. Asıl amacı meclisten böyle bir tasarının geçmesi durumunda halkların göstereceği tepkinin önüne geçmekti. Bu kararname ile AKP darbe niteliğinde uygulamayı oldubittiye getirme peşinde” dedi. Ancak Kürt halkının bu karara karşı sonuna direneceğini ve AKP’nin kayyumlarını tanımayacağını kaydeden Salman, AKP’nin halkların iradesine darbe yaptığını ancak bu darbenin Kürt halkı tarafından boşa çıkartılacağını vurguladı. 

Halkın kendi iradesi olarak seçtiği belediye başkanları yerine kayyum atanması sürecinin başlatılmasını “Asıl darbe şimdi yapıldı” diye değerlendiren Salman, seçilmişlere gerçek darbenin AKP tarafından yapıldığını söyledi. 

“KAYYUMLARI ÇİÇEK İLE KARŞILAMAYACAĞIZ” 

Belediyeleri kazanırken büyük bedeller ödeyerek halk ile birlikte kazandıklarını kaydeden Salman, dolayısıyla belediyeleri kimseye devretmeyeceklerini belirten Salman, şöyle devam etti: “Kayyumları sayın Demirtaş’ın da dediği gibi elbette çiçekler ile karşılamayacağız. Hiçbir şekilde, halkın iradesine göz diken kayyumları tanımayacağız ve halkın iradesini teslim etmeyeceğiz”

Kürt halkının kazanımlarının büyük bedel ve emeklerin sonucunda elde edildiğini ifade eden Salman, halkın kazanımlarına yönelik saldırılar karşısında mutlaka tepkisini ortaya koyacağını belirtti. Salman, halkın kayyumları hiçbir şekilde tanımamasını ve çalıştırmamasını isterken, kendilerinin de halk ile birlikte kendilerine ait olan yerel yönetimleri sürdüreceklerini aktardı. 

“AKP KAYYUMU ZATEN AYLARDIR UYGULUYOR”

“Halk ile birlikte kazandıklarımızı kayyuma teslim etmeyeceğiz” diyerek sözlerini sürdüren Salman, zaten aylardır AKP tarafından fiili olarak kayyum atandığını, kendilerine yönelik baskı, tutuklama ve gözaltıların zaten kayyum yoluyla sağlamaya çalıştıkları baskıdan farksız olmadığının altını çizdi. 

AKP’nin DBP’li belediyelere yönelik baskıları kapsamında kendisinin de Mart ayında gözaltına alınarak skandal bir gerekçe ile tutuklandığını paylaşan Salman, tutuklanma gerekçesinin o güne kadar görülmemiş ve hukukta bir tanımı olmayan bir gerekçe olduğunu dile getirdi. Tutuklanma gerekçesinin “Suçluyu kayırma” olarak ifade edildiğini anlatan Salman, böyle bir gerekçe ile tutuklama yaparak AKP’nin zaten kayyumdan daha ağır bir baskı sürecini çoktandır devreye soktuğuna dikkat çekti. 

“HALKIMIZA SÖZÜMÜZDÜR: DİRENECEĞİZ! “

Kürt halkının tarihine, değerlerine ve mücadelesine sonuna kadar bağlı bir halk olduğunu hatırlatan Salman, halkın kendilerine güvenerek kendilerini temsilci seçtiğini ve bu güveni asla boşa çıkartmayacaklarını vurguladı.

Kürdistan ve Mardin halkına seslenen Salman, “Bundan sonra kayyum olsa da olmasa da biz halkımızla birlikte yönetmeye, direnmeye devam edeceğiz. Bu halk herşeye layıktır ve biz de onlara kayyum ve her türlü baskıya boyun eğmeden direneceğimizin sözünü veriyoruz” 

...