AKP yargısı: Kadına müebbet, erkeğe 'iyi hal'

Kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini öldürmek zorunda kalan Semra Ö. için müebbet hapis cezası istendi. Kadınları katleden birçok erkek ise ceza indiriminden yararlanıyor.

Ordu’nun Altınordu ilçesinde geçen yıl Mayıs ayında Semra Ö. (60), çocukları ile birlikte kendisine sistematik şiddet uygulayan 75 yaşındaki eşi Recep Ö.’yü meşru savunma hakkını kullanarak öldürmüştü. Daha sonra kendisine yardım ettiği iddia edilen kızı, jandarmayı arayarak teslim olmuştu.

'O BENİ ÖLDÜRECEKTİ; BİR DE KADIN ÖLDÜRSÜN!'

Semra Ö. ve kızı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Semra Ö., Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma için adliye getirildiğinde, burada bulunan gazetecilere ellerini havaya kaldırarak, “Çekin gardaşım çekin, hep erkekler mi öldürecek? Bir de kadın öldürsün? O beni öldürecekti ben öldürdüm” dedi. “Yakın akrabayı tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Semra Ö., duruşmada söz alarak, yıllarca sistematik şiddete uğradığını dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanıkların "akıl sağlıkları"nın yerinde olup olmadığının tespit edilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı’ndan rapor istedi.

Duruşma Ağustos ayına ertelendi.

KATLEDİLEN KADINSA...

Türk yargısı, kadınların kendilerini savundukları sırada ölen erkekler için müebbet hapis cezaları isterken, cinayeti işleyen erkek olduğunda cezada indirim yapıyor. 

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Bağcılar’da tartıştığı eşi Remziye Eripek’i sopa ile döverek katleden Celal Eripek, sadece 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dahası, Eripek 13 aydır tutuklu olduğu için kararla birlikte tahliye edildi.

Yine İzmir'in Çeşme ilçesinde eşi Fatma Balaban'ı bıçaklayarak öldüren Kemal Balaban da, 10 yıl hapis cezası almıştı.

Kayseri’de başka bir erkekle görüştüğü iddiasıyla nikahsız eşi 25 yaşındaki Amine Almoun Badra'yı katleden 34 yaşındaki Ahmed Badra da, müebbet değil, 16 yıl 8 ay hapis cezası almıştı.

İzmir'de boşanmak isteyen eşini tabancayla vurarak öldüren Emekli Polis Erbil N. de müebbet değil, "iyi hal"den 20 yıl hapis verilmişti.

Yağmut Önüt'ü katleden erkek ise 5 yıl 10 ay ceza aldı. Katile "iyi hal" uygulandı.

GEÇEN AY 39 KADIN KATLEDİLDİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, Mayıs ayında 39 kadın erkek şiddetiyle hayatını kaybetti.  2016 yılının ilk 5 ay içerisinde kadın cinayeti 137 iken, bu yıl 5 ay içerisinde toplam 173 kadın öldürüldü.