Alman hükümeti: Erdoğan’a dava açılamaz

2016’da Cizre ve Şırnak’ta yaşanan katliamlardan dolayı Erdoğan ve dönemin yöneticilerinin yargılanması için yapılan suç duyurusuna dönük Alman hükümeti “Dokunulmazlığı olduğu için Erdoğan’a dava açılamaz” dedi.

Türk devletinin 2016 yılının başlarında Cizre ve Şırnak’ta işlediği katliamlarından ardından aralarında Alman federal milletvekilleri, hukukçular, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda isim, 2016’nın Kasım ayında Türk devlet yöneticilerinin yargılanması için suç duyurusunda bulunmuştu.

Merkezi Karlsruhe’deki Federal Savcılığa yapılan ve 200 sayfadan oluşan suç duyurusunda, başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere dönemin Türk devlet yöneticilerinin işledikleri savaş suçundan dolayı yargılanması talep edilmişti. Yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen Alman yargı birimlerinin hiçbir yanıt gelmemesi üzerine Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, suç duyurusunun akıbetini Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

“DOKUNULMAZLIĞI VAR, DİĞERLERİ DE TÜRKİYE’DE YAŞIYOR”

Özellikle Cizre’deki bodrumlarda 178 kişinin Türk devlet güçlerince katledildiğini hatırlatan Akbulut, Erdoğan ve diğer devlet yöneticilerine yönelik herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını sordu. Akbulut’un soru önergesine, Olof Scholz hükümeti adına Adalet Bakanlığı müsteşarı Benjamin Strasser yanıt verdi.

ANF’nin elinde bulunan 21 Eylül 2022 tarihli kısa yanıtta “Almanya’nın 2002’de imzaladığı uluslararası anlaşmalar gereği Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi hala dokunulmazlığı olan isimler Alman yargısının kapsamı dışındadır” denildi. Suçlanan diğer isimlerin de uluslararası hukuk gereği suç işleyip işlemedikleri konusunda Federal Başsavcılığı’nın emin olmadığı ifade edildi, ayrıca suçlanan bu kişilerin Alman vatandaşı olmadığı ve Almanya’da yaşamadığı aktarıldı.

Alman hükümeti bu yanıtıyla Erdoğan’ın yanı sıra 2016’da Şırnak ve Cizre’de yaşanan katliamların talimatını veren ve şu anda uluslararası yasalar gereği herhangi bir dokunulmazlığı olmayan diğer Türk devlet yöneticilerinin yargılanmasının önüne geçmek istiyor. Lakin suç duyurusunda dönemin Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türk eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Savunma Bakanları İsmet Yılmaz ile Mehmet Vecdi Gönül, Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi gibi isimlerin de yargılanması talep ediliyor.

SUÇ DUYURUSUNU KİMLER YAPMIŞTI?

Söz konusu suç duyurusunu şu isimler yapmıştı: Sol Partili federal ve eyalet parlamenterleri; Andrej Hunko, Harald Weinberg, Federal Milletvekilleri Ulla Jelpke, Martin Dolzer, İnge Höger, İnge Hannemann, Hukukçu Heike Geisweid, gazeteci ve tarihçi Dierk- Eckhard Becker, Aalborg Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Susi Meret, Gothenburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cordelia Hess, Nürnberg Eyaleti Hükümeti Müsteşarı Maria Padua, Hukukçu ve Sosyolog Dejan Lazie, Sanatçı Esther Bejarano, Sanatçı Konstantin Wecker ve avukatlar Sigrid Töpfer, Ralph Monnek, Petra İsabel Schlagenhauf, Martin Lemke ve Lisa Lührs.