Alman polisinin işgüzarlığı Kürt gencinin ölümüne neden oldu

Alman polisinin aranan Malili mülteci yerine gözaltına aldığı Kürt genci Amed Ahmed’in cezaevinde çıkan yangında hayatını kaybetmesi skandala dönüştü. ANF’ye konuşan baba Ahmed “Olayın peşini bırakmayacağız” dedi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kuzey Ren Westfalya (NRW) polisi Efrinli genci Amed Ahmed’i Hamburg polisinin talebi üzerine gözaltına almıştı. 26 yaşındaki Ahmed polise verdiği ifadede hiç Hamburg’a gitmediğini ve polisin yönelttiği suçlamalarla ilgisinin olmadığını anlatmaya çalıştı.

Ancak iki yıldan bu yana mülteci statüsünde bulanan Ahmed ne polise ne savcıya ve ne de cezaevi yönetimine derdini anlatamadı. Ahmed, 17 Eylül akşamı Düsseldorf yakınlarındaki Kleve kentindeki cezaevinde tutulduğu hücrede çıkan yangında ağır yaralandı. Polis önce Ahmed’in intihar girişiminde bulunduğunu iddia etti ancak yangının neden çıktığına ilişkin soruşturma hala sürüyor.

Güvenlik birimlerinin soruşturmasını genişletmesi ardından Hamburg polisin hırsızlık suçundan aradığı kişinin Malili Amedy Guira olduğu anlaşıldı. Hiçbir şekilde Malili mülteciye benzemeyen Kürt genci haksız yere aylarca cezaevinde tutulmuştu. Üstelik kendisine yapılan haksızlık ortaya çıktığında, Amed Ahmed tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede yaşamını yitirmişti.

BABA: AMED’İN ÖLÜMÜ ALMAN POLİSİNE DERS OLSUN

Alman polisinin işgüzarlığı ve yargı birimlerinin keyfi yaklaşımı Kürt gencinin hayatına mal olurken, NRW’deki muhalefet partileri Adalet Bakanlığı’na sert tepki gösteriyor. Skandalın bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını talep eden muhalefet, Amed Ahmed’in haksız yere cezaevinde tutulmasında ve hayatını kaybetmesinde payı olanlar hakkında soruşturma açılmasından yana.

ANF’ye konuşan baba Zahir Ahmed ise polisin bilerek Amed’i gözaltına aldığını düşünüyor. Oğlunun beyaz tenli olduğunu, aranan kişini ise siyahi olduğunu hatırlatan Ahmed “Polisin nasıl böyle bir yanlışlık yaptığını aklımız almıyor. Oğlumun siyasi nedenlerle ve keyfi şekilde gözaltına alınıp cezaevine atıldığını düşünüyorum” diye konuştu.

Olayda hiçbir insani yaklaşımın olmadığını belirten Zahir Ahmed devamla şu çağrıyı yaptı: “Alman devletinden olayın bütün boyutlarıyla araştırmasını istiyoruz. Ülkemizdeki savaştan kaçıp Almanya’nın ülkenin demokrasi değerlerine inandığımız için buraya sığındık. Umarım Amed’in ölümü bundan sonra hiç kimsenin haksız yere cezaevine atılmaması için Alman polisine ders olmasını umarım.”

Bochum'daki hastanenin morgunda tutulan Kürt genci Amed Ahmed’in cenazesi otopsiden sonra önümüzdeki günlerde ailesine verilecek.