Almanya'da binlerce kadın 8 Mart için alanlardaydı

Almanya’nın birçok kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne etkinlikleri düzenlendi.

Efrîn direnişinin damgasını vurduğu eylemlerde binlerce kişi Efrîn direnişinde yer alan kadınlarını selamladı.

DUISBURG

Almanya'nın Duisburg şehrinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü düzenlenen bir miting ve yürüyüşle kutlandı. Saat 16.00 da Duisburg tren garı önünde toplanan Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi ve farklı uluslardan kadın hareketlerinin organize ettiği etkinliğe Kürdistanlı kadınları, sivil toplum örgütleri ve dostları katıldı. Etkinlikte Meclis adına konuşan Perişan, "8 Mart Efrîn kadınları şahsında bütün kadınlara kutlu olsun. Efrîn’de Erdoğan ve DAİŞ faşizmine karşı destan yazan YPJ’li kadınları selamlıyor ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu. Türkiyeli ve Alman Kadın hareketleri adına yapılan konuşmalarda ise, kadına yönelik cinayetlerin yoğun yaşandığı bir süreçte Kürt Kadın Hareketi'nin erkek egemenliğine karşı her alanda mücadele ettiği vurgulandı. Eylemin sonunda Alman polisinin Mezopotamya yayın evine yönelik baskını da kınandı.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar çarsı merkezinde toplanarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Alman kadın örgütleri ile ortaklaşa düzenlenen mitingde enformasyon standı açıldı. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı mitingde konuşan DKTM eşbaşkanı Dilan Akdoğan, Efrîn'deki kadın direnişini selamladı. Rojava devriminin DAİŞ ve Erdoğan'ın gerici zihniyetine karşı bir kadın devrimi olduğunu söyleyen Akdoğan, uluslararası güçleri Rojavadaki Demokratik Konfederal sisteme sahip çıkmaya ve tanımaya davet etti. Eylemde söz alan Ingeborg Damian ise, Almanya'nın Türk devleti ile olan silah ticaretini kınadı. Eylem "Yaşasın uluslararası dayanışma" ve "Yaşasın kadın direnişi" ile son buldu.

BREMEN

Kürt ve Alman kadınları Almanya'nın Bremen şehrinde bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Eyalat parlamentosu önüne kadar yürüyüş yapan kadınlar, Arin Mirkan, Avesta Xabur ve Sakine Cansız'ın posterlerini taşıdı. Efrîn direnişinde yerini alan Kürt kadınları ile dayanışma pankartların taşındığı eyleme, Bremen Kadın Erbane grubu sunumları ile renk kattı. Kadınlar, Türk devletinin ve çetelerin Efrîn'de yaptığı katliamlara karşı duyarlılık çağrısıyla eylemlerini sonlandırdı.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde de Ronahi Berivan Kadın meclisi, Courege, SKB ve Die Linke organizesiyle Ludwigshafen Rathaus önünde 8 Mart vesilesiyle bir miting düzenledi. Arin Mirkan ve Avesta Xabur posterlerinin yanı sıra, "Efrîn'i savunmak kadın devrimini savunmaktır" pankartının açıldığı eylemde Efrîn direnişine ilişkin bir tiyatro gösterisi sunuldu. Eylemde Sol parti milletvekili Gökay Akbulut da bir konuşma yaptı. Miting sonunda polis tiyatroda kullanılan bayrağı gerekçe göstererek bir kadını gözaltına aldı. Kimlik bilgileri alınan kadına para cezası kesildiği öğrenildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart şehrinde kadınlar yaptıkları ortak bir yürüyüş ve mitingle 8 Mart Emekçi Kadınlar gününü kutladı. TJK-E bünyesinden Stuttgart Kürt Kadın İnisiyatifi, Alman-İran Halkları Dostluk İnisiyatifi, Demokratik Kadın Hareketi ADKH, HDK-A Stuttgart, AAKB-BW, Frauenkollektive, Cumartesi anneleri, Yaşanacak Dünya, SKB-Sosyalist Kadın Birliği, Frauen Netzwerk, Yeni Kadın ve Courage kadın derneğinin ortaklaşa düzenlediği yürüyüş ve mitinge yüzlerce kadın katıldı. "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Berxewedana Efrînê" ve "Alman tankları Efrin'den defolun" sloganlarının atıldığı eylemde, 8 Mart tarihini ve mücadelesini anlatan konuşmaların yanı sıra, Türkiye’de Erdoğan rejiminin kadınlar üzerindeki baskıları, katliamları lanetlendi. Eylemde, İranlı kadın örgütü Rahaie Zan da yaptığı tiyatro gösterisi ile, İran’daki kadınların baş örtülerini atma eylemini canlandırdı.

KÖLN

Köln'de Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart paneli yapıldı. Saat 17:00'da devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan panelde, Sultan Örge sunum yaptı. Bugün yaşanan savaşların, kadın ölümlerinin, çocuk tecavüzlerinin sebebinin ataerkil zihniyet olduğunu belirten Örge, yaşanan toplumsal altüst oluşların ancak kadın öz örgütlenmesi ile aşılacağını söyledi. Kürt kadınlarının örgütlülüğünü Efrîn'deki direnişte görüldüğünü vurgulayan Örge, Rojava'da 60 yaşındaki anaların dahi halkını ve toprağını savunmak için direndiğini yazdı. 8 Mart'ın önemine ilişkin değerlendirmelerin ardından panel "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla sona erdi.

GUMMERSBACH

Almanya'nın Gummersbach şehrinde çalışmalarını yürüten Gummersbach Kadın İnsiyatifi Lindenplatz'da stant açtı. Saat 14.00 ile 18.00 arasında açık kalan stantta kadın inisiyatifi 8 Mart'ın tarihine ilişkin çevreden geçen yurttaşları bilgilendirdi. İnisiyatif ayrıca dünya kadınlar günü vesilesiyle kadınlara gül dağıttı.

HAMBURG

Hamburg'da yaşayan kadınlar, "Her gün kadın mücadele günüdür" sloganıyla sokaklara çıktı. Bine yakın kadın Gaensemarkt meydanında bir araya gelerek, Hansaplatz’a kadar yürüyüş yaptı. Birçok kadın kurumunun yer aldığı bir platform tarafından organize edilen yürüyüşte YPJ bayrakları taşınarak Efrîn direnişi selamlandı. Yürüyüşün ardından yüzlerce kadın Hamburg DKTM’de bir araya gelip sohbet etti.

FREİBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen 8 Mart kutlamasına bini aşkın kadın katıldı. Alman sol ve kadın örgütlerinin de destek sunduğu kutlamaya, Kürt kadınları ulusal kıyafetleri ile katıldı. Büyük bir coşku ile yürüyüşe geçen kitle "Biji berxwedana Efrînê", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî berxwedana YPJ" sloganları attı. Etkinlik çekilen halaylarla geç saatlere kadar sürdü.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt şehrinde 8 Mart sabahı Frankfurt Amara kadın Meclisi Frauen, Lesben.inter (Sexuelle) lingsradikalen queer-feministischen, Kriesengpuppe adı altında çalışmalarını yapan kadınlar Franfurt köprülerine Efrîn ve kadın devrimini yansıtan pankartlar astı. Sabah saatlerinde bir araya gelen kadınlar önce üzerine "Jin Jiyan Azadî" yazdıkların mor balonlar uçurdu. Ardından köprülere, pankartlar astılar. Türk devletine destek veren Almanya ve Rusya'yı kınayan kadınlar, Efrîn'de kadınların ve halkların kazanacağını belirtti. Akşam da Frankfurt Bockenheim meydanında bir araya gelen yüzlerce kadın Römerplatz’a kadar yürüyüş yaptı.

ESSEN

Essen'de bir araya gelen Kürdistanlılar ise, Efrîn'de faşist Türk devletinin sivil katliamını protesto etti. Eylemde yapılan konuşmalarda Almanya'nın Kürtlerle yönelik baskıları protesto edildi. Konuşmalarda, Türkiye'ye silah desteği veren Almanya'nın Kürt katliamına ortak olduğuna dikkat çekildi.