Almanya El Kaide liderini YPG’den isteyecek mi?

11 Eylül 2001 günü ABD’yi sarsan saldırıları organize eden ekibin sağ kalan üyelerinden biri olan ve bir süredir YPG’nin elinde olan Alman vatandaşı Muhammed Zammar Almanya’ya dönmek istiyor.

Aslen Suriyeli olan Alman vatandaşı Muhammed Zammar, 11 Eylül 2001 günü ABD’de gerçekleşen terör saldırılarından hemen sonra uzun süre Alman basınını ve kamuoyunu meşgul etmişti. 11 Eylül saldırılarını organize eden ekibin bağlantı elemanı olan Zammar, saldırının baş planlayıcısı Muhammed Ata’nın da yakın arkadaşıydı.

Kuzey Suriye’de YPG’nin DAİŞ’e yönelik gerçekleştirdiği bölgeyi özgürleştirme hamlelerinden birisinde sağ yakalanan Zammar, Almanya’ya dönmek istediğini söyledi.

YPG’nin elindeki DAİŞ üyesi 35 Alman vatandaşından birisi olan Zammar kaldığı cezaevinde, Almanya’da haftalık yayınlanan haber dergisi Der Spiegel’in yeni sayısına konuştu.

“Kötü bir insan değilim” iddiasında bulunan Zammar, Alman makamlarının kendi durumuyla ilgilenmesini istedi. Spiegel’in araştırmasına göre Federal Başsavcılığı’nın DAİŞ çetelerine yönelik açtığı soruşturma kapsamında Zammar hakkında tutuklama kararı bulunuyor. Berlin yönetiminin Zammar’ın Almanya’ya getirilip yargılanması için harekete geçip geçmeyeceği merak ediliyor.

MUHAMMED ZAMMAR KİM?

Muhammed Ata gibi El Kaide’nin Hamburg hücresinde yer alan Muhammed Zammar, 1990’lı yılların ortasında El Kaide’ye katıldı. Birçok kez El Kaide’nin Afganistan’daki eğitim kamplarına giden ve orada eğitim gören Zammar “mücahit” olarak 1995 yılında Bosna’daki iç savaşa da katıldı.

11 Eylül 2001’deki saldırılardan önce makina mühendisi kimliğiyle bir süre Ürdün, Türkiye ve Suriye’de kalan Zammar’ın Usame Bin Laden’in de yakın arkadaşlarından olduğu belirtiliyor.

El Kaide’nin Almanya’daki önemli isimlerinden biri olan Zammar, 11 Eylül saldırılarının hemen ardından Almanya’yı terk etti. Ancak kısa bir süre sonra Alman istihbaratı onun izini Fas’ta buldu ve ABD istihbaratı CIA’nın yardımıyla yakalandı.

Ancak Almanya’nın yanı sıra Suriye vatandaşı da olduğu için 2002 yılında Şam rejimine teslim edilen Zammar, 2013 yılına kadar cezaevinde kaldı. Serbest kaldıktan hemen sonra da DAİŞ çetelerine katılan eski El Kaideci yeni DAİŞ’çi Zammar’ın DAİŞ bayrakları önünde çekilmiş video görüntüleri DAİŞ’in internet sitelerinde yayınlanmıştı. DAİŞ çeteleri 11 Eylül saldırılarının organize edenlerden birisi olduğu gerekçesiyle Zammar için “gurur kaynağımız” diyordu.