Almanya’nın uyarıları nafile: AKP’lilerden 3 ayda 100 toplantı

Berlin hükümetinin uyarılarına rağmen aralarında bakanların da bulunduğu AKP-MHP iktidarından politikacıların Almanya’da son üç ayda en az 100 toplantı gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Türkiye’de önümüzdeki Mayıs ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi, Berlin yönetiminin yasaları ile uyarılarını takmayan AKP-MHP iktidarının üst düzey yöneticileri, Almanya’ya deyim yerindeyse seçim çıkarması yaptı.

Son olarak Türk faşist gruplarının Neuss kentinde bulunan camisinde 13 Ocak 2023 günü AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün yandaşlarıyla buluşması sonrası gündeme gelen Türk hükümeti üyesi politikacılarının seçim çalışmalarının bununla sınırlı olmadığı ve Alman kamuoyuna yansıyandan çok daha fazla olduğu ifade edildi.

Pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında konuya ilişkin yer alan habere göre, Eylül ayından bu yana Türk hükümetinden birçok isim Almanya’da 100’den fazla toplantı/buluşma gerçekleştirdi. Köln’de yaşayan gazeteci Eren Güvercin’in belgelediği toplantılara dayandırılan haberde, bu buluşmalara aralarında bakanların da bulunduğu Türk hükümeti üyesi politikacılar katıldı.

Seçime endeksli söz konusu bu toplantıların tümünde ise AKP-MHP iktidarının seçim propagandası yapıldı. Halbuki 2017 yılında Türkiye’de gerçekleşen referandum sırasında Erdoğan rejiminin Almanya’daki seçim kampanyasını engelleyerek Ankara ile kriz yaşayan dönemin Merkel hükümeti, yabancı partilerin seçim çalışmalarını yapmasını izne bağlayarak yasaklamıştı.

SON UYARIDAN SONRA DA TOPLANTILAR SÜRDÜ

AKP’li Açıkgöz’ün Neuss’ta Kürtler ile Erdoğan rejimi muhaliflerini ölümle tehdit etmesinden birkaç gün sonra Alman Dışişleri Bakanlığı ise Türk Büyükelçiliği’ni bakanlığa çağırarak benzer etkinliklerin tekrarlanmaması için uyarıda bulundu. Ancak bu uyarılara rağmen son 10 günde AKP’li üst düzey isimler yandaşlarıyla buluşmaya devam etti.

Örneğin “Yeşil Hafta” fuarı için başkent Berlin’e gelen Türk Tarım Bakanı Vahit Kirişci, yandaşlarıyla birçok kez kamuoyuna açık yerlerde bir araya gelerek önümüzdeki seçimlere dönük konuşmalar yaptı. Hatta 20 Ocak’ta AKP’nin Almanya’daki lobi kuruluşu Uluslararası Demokratlar Birliği (UID)’nin “Türkiye Yüzyılı Programı” isimli toplantısında Kirişci, AKP’nin “2023 vizyonu” adıyla kamuoyuna yansıyan seçim vaatlerini anlattı.

Resmi temaslar için geçtiğimiz hafta Almanya’ya gelen Türk Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yasim Ekrem Serim ise, aralarında ADÜTDF Genel Başkanı Şentürk Doğruyol’un da bulunduğu Türk faşist grupların şefleriyle bir araya geldi. MHP’nin uzantısı olarak örgütlenen Türk milliyetçilerinin çatı kuruluşu ADÜTDF, Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü tarafından “tehlikeli” olarak tanımlanarak takip altında tutuluyor.