Almanya Suriyeli mültecileri göndermeyi tartışıyor!

Suriye’de iç savaşın tamamen bitmemesi ve istikrarın sağlanmamasına rağmen federal Alman hükümeti Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermeyi gündemine aldı. Hükümet kararını bu ayın sonunda Dışişleri Bakanlığı’nın vereceği rapordan sonra alacak.

İlk açıklama, Başbakan Angela Merkel’in Hamburg’da önümüzdeki ay yapılacak partisinin genel başkanlığına aday olmayacağını açıklamasından sonra “en şanslı aday” olarak görülen CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer’den gelmişti.

CDU’yu sağa çekmesi beklenen Kramp-Karrenbauer “Suriye’nin bazı bölgeleri görünür gelecekte ülkemizde suç işleyen sığınmacıları göndermemiz için yeterli istikrar ve güvenliğe sahip olacağını düşünüyorum” diye konuşmuştu. Merkel’in halefi olarak görülen Kramp-Karrenbauer’in bu sözlerinin tesadüf olmadığı, Suriyeli mültecilerin ülkelerine gönderilmesi konusunun uzun bir süredir Berlin yönetiminin gündeminde olduğu ortaya çıktı.

Almanya’nın yüksek tirajlı günlük gazetelerinden Bild bugün yayınlanan sayısında Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’nin durumuna ilişkin raporunu Kasım ayı sonuna kadar tamamlayacağını yazdı. Bakanlığın vereceği raporun ardından İçişleri Bakanlığı’nın da Suriyeli sığınmacıların geleceğine ilişkin kararını vereceği belirtildi.

“EN ÖNEMLİ ENGEL ŞAM’DAKİ ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ”

Federal Alman hükümeti Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinin ardından 2012 yılından bu yana Suriye’den gelip sığınma başvurusunda bulunan mültecileri ülkelerine göndermemeye yönelik bir karar almıştı. Ancak hali hazırda hükümetin bu kararını değiştirmesi için yeterli somut gelişmelerin elde bulunmadığına dair hükümet çevrelerinde güçlü bir kanı var.

Dışişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı raporun ön çalışmasına ulaşan Bild, Suriye’nin başkenti Şam’da hala Alman Büyükelçiliği’nin kapalı olmasının ve Suriye’ye seyahatlerin gerçekleşmemesinin mültecilerin sınır dışı edilmesi konusunda en önemli engeller olduğunu yazdı. Şam’da en üst düzeyde Alman temsilciliğinin olması halinde Suriye’deki gelişmelerin birinci elden alınacağı belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü de Suriye’de hala istikrarın sağlanmadığına dikkat çekerek, ülkeye geri dönüşlerin önünde ciddi engeller olduğunu bildirdi. Örgüte göre Suriye’nin yüzde 60’ını yeniden elinde bulundurmaya çalışan Esat rejimi cezaevlerinde başta işkence olmak üzere ciddi hak ihlallerinde bulunuyor.

Almanya’da sığınmacıların başvurularını inceleyen Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ise 2015 ve 2016’da verilen pozitif kararlardan 62 binini yeniden incelemişti. Bunlardan 38 bini Suriyeli vatandaşlara yönelikti. Ancak BAMF incelediği dosyalarda verilen kararlardan yüzde 99,1’nin hala geçerli olduğunu bildirdi.

Almanya’da 2014 yılından bu yana en fazla sığınma talebinde bulunan grupların başında Suriyeliler geliyor. Haziran 2018’deki verilere göre Suriye’deki savaşın başlamasından bu yana Almanya’ya toplam 800 bin Suriyeli mülteci geldi. Dünya çapında ise toplam 5,4 milyon Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 12’si Almanya’ya gelmesine rağmen, son yıllarda ülkenin en önemli gündem maddesi bu mülteciler durumu oldu.