Almanya ‘ülkücü’ yapılanmalara göz mü yumuyor?

Almanya’nın Hamburg Eyaleti Federal Meclis Üyesi Cansu Özdemir, son dönemlerde Kürtlere yönelik saldırılarıyla dikkat çeken Türk ırkçı çetelerinin yapılanmalarını eyalet meclisinin gündemine taşıdı.

Aynı zamanda Hamburg Eyaleti Meclisi Grup Eş Başkanı olan Cansu Özdemir, Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF), Furkan Derneği ve Hizb ut-Tahrir isimli örgütün faaliyetlerine ilişkin üç ayrı soru önergesi hazırladı.

Hamburg Eyaleti hükümetinin yanıtlaması talebiyle eyalet meclisine verilen önergelerde, Özdemir bu üç ayrı yapılanmanın yürüttüğü faaliyetlere ilişkin Alman güvenlik birimlerinin yaklaşımını sordu.

ADÜTDF’ye ilişkin soru önergesinde bu ülkücü yapılanmanın 7 bine yakın taraftarıyla Almanya’nın en büyük Türk milliyetçi kuruluşu olduğuna dikkat çeken Özdemir, bu konuya ilişkin şu soruları yöneltti:

- 2015 yılından itibaren güvenlik birimleri ADÜTDF’nin Hamburg’daki faaliyetlerine ilişkin hangi bilgilere sahip oldular?

- ADÜTDF’nin Hamburg’daki taraftar sayısı 2015 yılından bu yana nasıl değişti?

- ADÜTDF’nin AKP, MHP ve Erdoğan rejiminin lobi kuruluşu UETD ile ilişkileri nelerdir?

- İstihbarat birimlerinin raporlarında “Türk milliyetçisi” olarak görülen “Turkos Hamburg” ile “Turan e.V. Hamburg”a ilişkin Hamburg yönetiminin elinde hangi bilgiler var?

FURKAN DERNEĞİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Özdemir, Furkan Derneği (Furkan-Gemeinde)’ne ilişkin verdiği soru önerisinde ise bu kuruluşun birkaç yıldır eyaletin istihbarat dairesi olan Anayasayı Koruma Örgütü tarafından takip edildiğine dikkat çekerek şu soruları yöneltti:

- Bir önceki soru önerisine verilen cevaptan bu yana Furkan Derneği’ne ilişkin eyalet hükümeti ile güvenlik birimlerinin elinde hangi bilgiler var?

- Bu derneğin siyasi ve dini yapısı nasıldır? Derneğin Hamburg’daki amacı nedir ve hedeflerine ulaşmak için hangi yöntemleri deniyor?

- Furkan Derneği’nin arkasında hangi uluslararası organizasyonlar veya hükümetler var?

- Eyalet hükümeti ve güvenlik birimleri adı geçen kuruluşun faaliyetlerinin önüne geçmek hangi tedbirleri alıyorlar?

Özdemir bir diğer soru önerisinde ise Hizb ut-Tahrir’in faaliyetlerine ilişkin sorular yöneltti. Diğer kuruluşlar gibi Hizb ut-Tahrir adlı organizasyonun da istihbarat tarafından takibe alındığını belirterek bu konuda eyalet hükümetten ayrıntılı cevaplar istedi. Özdemir özellikle Hizb ut-Tahrir’in faaliyetlerine dair eyalet hükümeti ile güvenlik birimlerinin elinde hangi bilgilerin bulunduğunu sordu.