Avrupa'da Êzidî Soykırımı etkinlikleri-YENİLENDİ

Avrupa'nın birçok kentinde 3 Ağustos 2014'te Şengal'de DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım protesto ediliyor.

Şengal'de 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Êzidîlere dönük yaptığı soykırım dolayısıyla Almanya'nın çeşitli kentlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

HAMBURG

DAİŞ çetelerinin Êzidîlere dönük soykırımı Hamburg'da düzenlenen mitingle protesto edildi. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenlerinin öncülüğünde Monckeberg Caddesi'nde düzenlenen eylemde bildiriyi Leyla Kaya okudu.

Êzidî kadınlar adına konuşan Adalet Amed ise soykırımdan en çok kadın ve çocukların etkilendiğine dikkat çekerek, dünyanın sessizliğine tepki gösterdi. 

Kadın Kırımına Karşı Siyasi Kadın Hareketi (Black Community) Temsilcisi Oloruntoyin La Toya Manly de kadın kırımının önüne ancak mücadeleyle geçilebileceğini dile getirdi. 

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de bir eylem düzenlendi. Köln Viyan Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem katliam saati olan 11.00’de başladı. Bahnhofvorplatz‘da gerçekleşen eylemde “Êzidî kadınların özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür” yazılı pankart taşındı. Katliamda yaşamını yitirenler, katliamı belgeleyen fotoğraflar ve Almanca pankart, döviz, YPG, YPJ, TJK-E, Tew-Dem bayrakları taşındı. 

Aveg-KON da sembolleriyle  eyleme katılarak destek verdi. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç’in de aralarında bulunduğu dünyanın 18 ülkesinde örgütlenen Riseup4Rojava (Rojava için sen de ayağa kalk) kampanyası  aktivistleride eyleme destek verdi. Köln Zora Genç Kadın Hareketi ve antikapitalist genelde halkların  özelde ise Rojava Devrimini savunan Young Stroung da bayrakları ile eylemde hazır bulundu.

Yapılan Almanca konuşmalarda katliam ardından kaçırılan Êzidî kadın ve çocuklara dikkat çekilerek Kürt kadınlarının mücadelesinin sürdüğüne vurgu yapıldı.  

KASSEL

Almanya'nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar da Şengal'de katledilen Êzidîleri andı. Markus Protestan kilisesine giden Kürdistanlıları, kilise papazı karşıladı. Saygı duruşuyla başlayan anma etkinliği, uzun süre çalan kilise çanlarıyla devam etti.

Papaz, "İki dua edeceğim. Biri katledilen Şengalliler, diğeri de onları kurtarmak için canlarını feda edenler için" dedi.

Kürdistanlılar, Hannover'de yapılacak yürüyüşe katılmak için yola çıktı.

ESSEN-GİESSEN

Şengal Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle Almanya'nın Essen ve Giessen kentlerinde de anma etkinlikleri düzenlendi. Essen Meclis Yönetimi öncülüğündeki etklinlikte, şehitler anıldı.

Giessen'de Berçem Kadın Meclisi öncülüğünde Berlinerplatz’da bir araya gelen 300 Kürdistanlı, Şengal şehitlerini anma amaçlı saygı duruşunda bulundu.

LİEGE

Belçika’nın Liege kentinde Kürdistan Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde Şengal'de katledilenler anıldı.

Anmada yapılan konuşmada, KDP'nin katliamdaki rolü kınandı.

Etkinlikte Şengal direnişi ve YPG/YPJ selamlanırken, "Katil Erdoğan" sloganı atıldı.

Etkinlik, soykırıma ilişkin tiyatro oyununun sahnelenmesiyle sona erdi.

SYDNEY

Avustralya'nın Sydney kentinde de DAİŞ çetelerinin Êzidîlere dönük soykırımı için anma etkinliği düzenlendi.

DKTM öncülüğünde organize edilen eylem, Sydney Town Hall Meydanı'nda yapıldı.

Kürt kadınları, ellerini zincirlerle bağlayarak Şengal'de katledilen ve kaçırılan kadın ve çocuklar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ülkenin yerli halkı olan Aboriginal din lideri Uncle Bruce de kısa bir konuşma yaparak, Kürtlerle dayanışma mesajı verdi.

Green Left Weekly gazetesinin yazarı Peter Boyle, Sosyalist Kadın Birliği Sözcüsü Pip Haner'in de konuştuğu etkinliğe YJŞ komutanı Viyan Hebabi de Skype ile katıldı. Hebabi, "Bizi tarihten yok etmek isteyenler yok oldu" dedi.

LONDRA

Londra'nın en işlek merkezlerinden biri olan Camden Town'da Şengal'deki soykırımda yaşamını yitiren Êzidîler anıldı. İngilizce konuşmalarla soykırımın anlatıldığı etkinlikte, Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırıları da kınandı.

Londra Roj Kadın Meclisi ve Kürt Halk Meclisi öncülüğündeki etkinlikte tiyatro gösterimi de düzenlendi.