Almanya YPG'nin elindeki 35 DAİŞ'li vatandaşını unuttu!

Almanya, YPG’nin elindeki 35 Alman vatandaşı DAİŞ’liyi kulak ardı etti. Rojava yönetimi ise bir kez daha Berlin yönetimine “Elimizdeki vatandaşlarınıza sahip çıkın, yargılanmasını üstlenin, yoksa biz başka yollar aramak zorunda kalacağız” çağrısını yaptı.

Rojava yönetimi ve Kuzey Suriye Federasyonu yetkilileri şimdiye kadar birçok kez batılı ülkelere bölgenin DAİŞ’ten temizlenmesi sırasında ellerine sağ geçen DAİŞ çete mensupları için çağrılar yapmışlardı. YPG’nin özel birliklerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan 2700 DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor.

Bunlardan 800’ü çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesini ve söz konusu yabancı DAİŞ’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılarda bulunmuştu. Almanya’da birçok basın kuruluşunun üyesi olduğu Funke Medya Grubu'nun yaptığı araştırmaya göre söz konusu DAİŞ’lilerden 35’i Alman vatandaşı. Bunlardan 10’u erkek, 10’u kadın ve 15’i çocuk.

“YABANCI DAİŞ’LİLER BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR YÜK”

Bir süredir Alman basınında yer alan ve yapılan çağrılara rağmen Berlin yönetimi DAİŞ’lileri kulak ardı etti. Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelere konuşan Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer ise Almanya’nın DAİŞ’lilerin durumu karşısında sessiz kalmamasını istedi. Yabancı ülkelerin vatandaşı olan çete mensuplarının kendileri için büyük bir yük olduğuna dikkat çeken Omer devamla şunları söyledi:

“Bu kişileri bölgemizde serbest bırakmak istemiyoruz, onları yargılayacak durumda da değiliz. Şayet başta ABD, Fransa ve Almanya olmak üzere söz konusu ülkeler sorumluluklarını yerine getirmezse, biz de başka alternatifler düşünmeye başlayacağız. Bu kişiler burada da bu şekilde cezaevinde kalamazlar. Zaten Türk devletinin saldırıları işimizi daha zorlaştırıyor, bunları artık cezaevinde tutamayacak duruma getiriyor.”

“ALMANYA DAİŞ’E ELAMAN GÖNDERİCİ ÜLKE KONUMUNDAYDI”

Geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden Sol Parti’nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpk de YPG’nin elinde bulunan DAİŞ’liler için Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete çağrıda bulunmuştu. Jelpke “Alman vatandaşı DAİŞ’lilerin yargılanmasından Almanya sorumlu olmalı” diye konuşmuştu.

Söz konusu kişilerin Almanya’dan DAİŞ’e katıldıklarını hatırlatan Jelpke’nin çağrısı şu şekildeydi: “Bunların çıkış noktası Almanya’dadır, o yüzden sorumluluk Almanya’da olmalı. Almanya DAİŞ’in savaşında ‘eleman gönderici ülke’ konumundaydı. Aynı zamanda DAİŞ ile mücadele için kuruluna koalisyonun üyesi de olan Almanya bu sorunu görmemezlikten gelmemeli. Federal hükümet Kürt güçleriyle resmi temas kurup söz konusu DAİŞ’lilerin Almanya’ya getirmeli.”

ALMANYA’DAN DAİŞ’E EN AZ BİN KİŞİ KATILDI!

Almanya'dan Suriye ve Irak'a gidip DAİŞ çetelerine katılanların sayısının bini geçtiği tahmin ediliyor. Bunlardan beşte birinin kadın olduğu ve büyük kısmının 30 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Dairesi'ne göre Suriye ve Irak'a giden “radikal İslamcıların” üçte biri Almanya'ya tekrar geri döndü.

Alman resmi organlarının “Radikal İslamcı” olarak adlandırdığı bu kişilerin yüzde 35’nin Alman vatandaşı olduğu, yüzde 27’sinin ise çifte vatandaş statüsünde olduğu bilgisi veriliyor. DAİŞ’e katılan Alman vatandaşları arasında en fazla Türk kökenlilerin olması ise dikkat çekiyor.

Ayrıca Alman vatandaşlığı yanında başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olanlar içeresinde de yüzde 21 oranıyla Türk vatandaşları ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise Fas vatandaşları geliyor. Alman İçişleri Bakanlığı verilerine göre Suriye ve Irak’a gidenler arasında sadece küçük bir kesimin akıbeti biliniyor, bu kişilerden ortalama 170 kişinin çatışmalarda veya başka nedenlerle öldüğü ifade ediliyor.