Amed'de kadınlar bir kez daha Leyla Güven için buluştu

Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde saldırılarak gözaltına alınan DAKAP üyesi kadınlar, "Geri adım atmayacağız" dedi ve Leyla Güven'i selamladı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), açlık grevindeki DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e destek veren kadınların Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde polis saldırısına uğramasına ilişkin ACZ Plaza önünde basın açıklaması yapmak istedi. ACZ Plaza önünde bir araya gelen DAKAP üyesi kadınların çevresini saran polisler, burada açıklama yapılmasının valilik kararıyla yasak olduğunu öne sürdü. Kadınlar açıklama yapmakta ısrar edince polisler, kadınları ikişer ve üçerli gruplara ayırarak dağıtmaya çalıştı. Engelleme üzerine kadınlar, açıklama yapmak üzere Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube’ye geçti. Sendika binasına kısa bir mesafede toplanan kadınlar,  “Direne direne kazanacağız”, “Jin Jiyan Azadî”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atarak yürüdü. Kadınlar yürüyüşte alkış ve zılgıtla polis engelini protesto etti.

'TECRİT KALKMALI'

Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi’nde açıklama yapan DAKAP üyesi kadınlar, “Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır” yazılı pankartı açtı. DAKAP Sözcüsü Selma Yusma, kadınlara yapılan saldırılar karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi.

Leyla Güven’e destek vermek için Pazar günü Diyarbakır Cezaevi önünde toplandıklarını hatırlatan Yusma, polisin orantısız güç kullanarak kadınları gözaltına aldığını söyledi. Gözaltı aracında ve hastaneye götürülme esnasında maruz kaldıkları hak ihlallerini dile getiren Yusma, polisin keyfi muamele ve işkencelerine karşı suç duyurusunda bulunacakların ifade etti. 

Yusma, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Leyla Güven ve diğer tutsakların yaşamlarının daha fazla tehlikeye girmemesi için, bu ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmesini, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere hükümeti, ulusal ve uluslararası mevzuatı yerine getirmeye çağırıyoruz.”