Amed’teki gözaltılar Meclis gündemine taşındı

Amed’de üç gün önce başlatılan Kürt siyasetçilere yönelik gözaltıların, özellikle Diyarbakır'da başlayan kadın toplantısına denk getirilmesi, HDP Batman Milletvekili Başaran tarafından Meclis gündemine taşınarak kınandı.

HDP Batman Milletvekili Başaran, Meclis'te gündem dışı söz alarak Diyarbakır'da Kürt siyasetçilerinin gözaltına alınmasını Meclis Genel Kurulu'na taşıdı. Başaran, üç gün önce başlatılan gözaltıların özellikle kadın toplantısına denk getirildiğini, ve kadınların çalışmalarının sindirilmesi amacıyla yapıldığın ada dikkat çekti. Başaran, önce Pervin Buldan'ın kaldığı otelden ifade gerekçesiyle adliyeye götürüldüğünü, diğer gün ise toplantıya katılacak olan kadınlara yönelik gözaltı işlemlerinin yapıldığına dikkat çekti. Başaran konuşmasında şunları söyledi: "Bu arkadaşlarımız içerisinde Sara Aktaş vardı. Aktaş bir kaç ay önce özellikle hedef gösterildi, gözaltına alındı, ev hapsi verildi. Ama her nasılsa ev hapsi yeterli görülmemiş ki evine baskın yapıldı ve tutuklandı. Cezaevine konuldu. Daha bir kaç gün önce tahliye olmuştu. Bu son operasyonda yeniden gözaltına alındı Gözaltına alınanlar arasında Yüksel Baran, Zeynep Altınkaynak, Ayşe Gökkan var. Ayşe Gökkan'ı hepiniz hatırlarsınız, ama gözaltıyla sindirebileceğiniz bir arkadaşımız değil. Özellikle Nusaybin Belediye Başkanıyken, Nusaybin'e yapılan duvarlar için açlık grevine ölüm orucuna yatmış bir arkadaşımızdı. Burada onun adına bu mesajı vermek istiyorum.”

Başaran, kadınlara yönelik saldırıların 15 Temmuz sonrasında artırıldığını, özellikle kadın kurumlarının hedef alınarak kapatıldığına da dikkat çekerek, kadınların bu kapatmalara karşı binaların dışında da mücadelelerini yürütmeye devam ettiklerine dikkat çekti.