Amnesty: Irak’ta ‘DAİŞ bağlantılı’ kadınlar sömürü mağduru

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta DAİŞ’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle binlerce kadın ve çocuğun “işlemediği suçlar” nedeniyle mahkum edildiği tepkisinde bulundu.

Amnesty International, kadın ve çocukların toplu olarak cezalandırıldıklarını ve yerleştirildikleri kamplarda kadınların cinsel sömürüye maruz kaldığını belirtti.

Af Örgütü, “Mahkumlar: Irak’ta tecrit eden, kıstırılan ve sömürülen kadın ve çocuklar” başlıklı raporda, sekiz kampta yaptığı incelemelere yer verdi.

Raporda, “İslam Devleti ile bağlantılı olduklarından şüphe edilen binlerce kadın ve çocuk işlemedikleri suçlar nedeniyle mahkum edildiler” denildi.

DAİŞ ile şu veya bu şekilde bağlantılı oldukları gerekçesiyle bu kadınların damgalandıkları ve cezalandırıldıklarını ifade eden Af Örgütü, kadın ve çocukların “gıda ve sudan mahrum bırakıldıkları, sağlığa erişemedikleri, çalışmak veya dolaşmak için gerekli resmi evrakları elde etmelerinin engellendiğini” kaydetti.

Raporda, “Evlerine dönmeleri engelleniyor ve kadınlar cinsel tacize, tecavüze ve cinsel sömürüye konu oluyorlar. Umutları tükenmiş ve tecrit edilmiş kadınlar, güvenlik güçleri, silahlı gardiyanlar, kamp içinde ve dışında konumlanan milisler tarafından cinsel sömürü riski altında bulunuyorlar” denildi.