Ankara’da kadın katliamına karşı eylem

Fadime Tekin’i katletmeye çalışan Rıza Işık’ın daha önce başka bir kadını katlettiğini aktaran Buse Üçer, “Asıl sorumlu erkekliği diktatörlüğün harcı yapan Erdoğan’dır” dedi.

Ankara’nın Çankaya ilçesi Sokullu Mahallesi’nde bulunan Ahmet Arif Parkı’nda boşandığı Rıza Işık isimli erkek tarafından katledilmeye çalışılarak ağır yaralan Fadime Tekin’e destek çağrısında bulunan Ankaralı kadınlar, olayın ikinci günde de Tekin’in katledilmeye çalışıldığı Ahmet Arif Parkı’nda eylem gerçekleştirdi. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde, “Yaşamak istiyoruz” pankartı açılırken, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” dövizleri taşındı. Kadınlar daha sonra basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı Dikmenli kadınlar adına Buse Üçer okudu. Dün parkta yaşanan saldırıda Tekin’i korumaya çalışan kadınlara Rıza Işık’ın “Bu kadınlar sizin yüzünüzden azıttı” dediğini aktaran Üçer, “Rıza Işık bu cesareti nereden almaktadır. Tacizcileri tecavüzcüler, kadın katilleri ellerini kollarını sallayarak gezme cesaretini nereden buluyor? Şahıs daha önce de bir kadını öldürmüş hapisten çıkarılmıştır. Biz biliyoruz ki; rıza ışık ve tüm erkeklik bu güveni 17 yıllık iktidarı boyunca kadın düşmanı politikalarıyla karşımıza çıkan AKP’den alıyor” diye konuştu.

Rıza Işık ve tüm erkekliğin bu güveni 17 yıllık AKP iktidarından aldığına dikkat çeken Üçer, “İyi hal ve tahrik indirimleri uygulayarak, kadın katillerin, tacizcileri, tecavüzcüleri cezasız bırakan erkek yargıdan alıyor. Sığınma evlerini kapatan, dinci gerici vakıflara bütçe ayıran, Aile Saadeti kitaplarını dağıtan AKP’li belediyecilik anlayışından alıyor. Asıl sorumlu 17 yıldır bu ülkeyi kadın düşmanı politikalarla yöneten, yüzlerce kat artan kadın cinayetlerini ‘münferit’ olaylar olarak gören, erkekliği diktatörlüğün harcı yapan Erdoğan’dır” dedi.

Kadınlar olarak kulaklarından Emine Bulut’un “Ölmek istemiyorum” çığlığının silinmediğini vurgulayan Üçer, şöyle devam etti: “Yaşadığımız bu olay kentlerin, sokakların evlerin kadınlar açısından güvenli olmadığını bir kez daha göstermiştir. Biz kadınların hayatlarından başka kaybedecek bir şeyleri kalmadı. Susmuyoruz, susmayacağız. Artık yeter diyoruz. Kadınlar olarak en temel hakkımız olan yaşama hakkına yönelen bu erkek şiddetine karşı dayanışmayı her yerde büyüteceğiz. Tüm dünyayı erkek aklın egemenliğinden kurtarana kadar durmayacağız. Asla itaat etmeyeceğiz. İtaat et, rahat et diyenlere cevabımızdır. Kaybedecek yaşamlarından başka bir şey kalmayan kadınlar olarak öz savunma hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz.”

Açıklamanın ardından parkta forum yapan kadınlar, kadın cinayetlerini ve öz savunma hakkını tartıştı. Kadınlar, şiddete karşı ses çıkaracaklarını ve yalnız olmadıklarını kaydederek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne kadar bir dizi eylem ve etkinlik ile kadın katliamlarına ses çıkaracaklarını belirtti. Forum sonrası, kadınların oluşturduğu yaşam zincirinin ardından eylem sonlandı.