Annelerin direnişi de, gördükleri zulüm de devam etti

Cumartesi Anneleri, polis engeline rağmen bu hafta da buluştu. Eylemde, HDP'li Vekil Hüda Kaya darp edildi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 706'ncı haftaya ulaşan eylemlerinde Galatasaray Meydanı’nda toplanmak istedi. Kendilerine destek veren Cumartesi insanları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi önünde buluşan Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile birlikte HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Garo Paylan, Oya Ersoy, Saruhan Oluç’un yanı sıra CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu da yürüyüşe katıldı. İHD Eş Genel Başkanı ve İstanbul Baro başkan adayı Avukat Eren Keskin, Hrant Dink’in oğlu Arat Dink’in de katıldığı eylemde, kayıp yakınları polisin tüm saldırı tehditlerine rağmen bu haftalık basın açıklamasını okudu. İHD binasının bulunduğu Çukurçeşme Sokağı'nı iki yönden ablukaya alan polisin, Cumartesi Anneleri’nin bina önüne çıkmasıyla kitlenin etrafında sarması bir oldu.

Yürüyüşe başlanır başlanmaz grubun önü çevik kuvvet polislerince kesildi. Polis amirleri, gruba baskı uygulayarak, İHD binasına girilmesini istedi.

Ailelerin yürümekte ısrar etmesi üzerine ise, çevik kuvvet polisleri grubu ablukaya aldı.

ANNELER VE GAZETECİLER ABLUKAYA ALINDI

Polis, geçen haftalarda olduğu gibi yine haber takibi yapan basın mensuplarını sokaktan uzaklaştırmaya çalıştı. Cumartesi Anneleri ile gazetecilerin arasında bariyer oluşturan çevik kuvvet polisleri, tepkilere rağmen gazetecilerin çekim yapmasına engel olmaya çalıştı.

HDP'Lİ KAYA'YA SALDIRI

Kitle ile polisler arasında bulunan HDP Milletvekili Hüda Kaya, bir polis amiri tarafından darp edilerek, iteklendi. Polisin Kaya'yı darp etmesine CHP ve HDP milletvekilleri tepki gösterdi.

EFEOĞLU'NUN HİKAYESİ

Haftanın basın açıklamasını, faili meçhul cinayetle katledilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, polis ablukası altında okumak zorunda kaldı. Açıklamada, 26 yıl önce gözaltına alınması sonrası kendisinden bir daha haber alınamayan Ayhan Efeoğlu’nun akıbeti soruldu.

Efeoğlu Ailesi adına adalet talebinde bulunmak üzere bir araya gediklerini söyleyen Ocak, “2 yıl arayla iki evladı gözaltına alınarak kaybedilen ve failleri zaman aşımı zırhıyla korunan Feriye-Osman Efeoğlu’nun, 26 yıl önce bugün gözaltına alınarak kaybedilen küçük oğulları Ayhan Efeoğlu için adalet isteyen sesiyiz” dedi.

Ocak, Efeoğlu’nun hikayesini şöyle anlattı:

“Ayhan Efeoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiydi. Demokratik üniversite mücadelesi nedeniyle defalarca gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından mimlenmişti. 26 Ekim 1992 tarihinde üniversite önünde sivil polisler tarafından gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Onu, devletin ilgili tüm kurumlarına soran ailesine ‘gözaltında olmadığı’ cevabı verildi.

2008 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma, insanlığa karşı suçlarda hukuk dışı olan 20 yıllık zaman aşımı bile beklenmeden ‘takipsizlik’ kararı ile kapatıldı.

Savcılığın kararına göre; Ayhan Efeoğlu işkence sonucunda öldürülmüş olsa bile öldürme kastı olmadığından zaman aşımı süresi 15 yıla indirilmişti.

2011 yılında Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın, Ayhan Efeoğlu gözaltındayken işkence ile öldürüldüğüne tanık olduğunu söyledi. 'Onu bizzat ellerimle gömdüm' diyerek, Ayhan Efeoğlu’nu işkence ile sorgulayan ve bedenini kaybeden polislerin isimlerini açıkladı. Bu itiraflar sonucunda Efeoğlu Ailesi’nin dosyanın yeniden açılıp, etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılarak oğullarının gömüldüğü yerin tespit edilmesi ve ceza adaletinin sağlanması talebi bugüne kadar gerçekleşmedi.”

'VAZGEÇMEYECEĞİZ!’

Ocak, "Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz" dedi.