GÖRÜNTÜLÜ

Ararat: Kadınlar, Gurbeteli Ersöz'ün duruşunu esas almalı

KJK Koordinasyonu Üyesi Ararat, "Zeynep heval, özgür basın mücadelesinde faşizme karşı direniştir ve hâlâ o ruh yaşamaktadır. Kadınlar kendisini örnek almalı ve mücadelenin her alanında katılım sağlamalı" dedi.

KJK Koordinasyonu Üyesi Evindar Ararat, Gurbeteli Ersöz'ün şehadetinin yıl dönümü vesilesiyle ANF'ye değerlendirme yaptı.

Gurbeteli Ersöz'ün (Zeynep) hem kadın hareketinin, hem de özgür basının şehidi olduğunu söyleyen Ararat, "Kürt Özgürlük Mücadelesi ve Kadın Özgürlük Mücadelesinde tarihi öncülük yapmış bir kişilikti. Hem aydın, hem de gazeteci bir kimliği olan bir Kürt kadınıydı ve Türk devletinin zulmüne hep karşı durdu. Özgürlük ideasını hep kişiliğinde ve pratiğinde canlı tutmuştur" dedi.

'ÖZGÜR BASINDA BÜYÜK EMEK SAHİBİ'

Ararat, Ersöz'e ilişkin şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Zeynep heval özgür basında yer almaya başladığı süreçte de Özgür Gündem gazetesi üzerinde yoğun baskılar vardı. Özgür basın geleneği farklı farklı isimler altında geleneğini hep sürdürmüştür. Özgür basın geleneğinde kadınlar özelikle önemli rol oynamışlardır. Onlardan bir tanesi de Zeynep heval olmuştur. Baskıların yoğunlaştığı ve işkencenin en ağır koşullara vardırıldığı bir süreçte, erkek egemenlikli zihniyetin dayatmalarının en üst düzeyde olduğu bir zamanda Zeynep hevalin direniş tarzına çarpmıştır. Özgür basın geleneğinde büyük bir emek sahibi olmuştur.

Türkiye cezaevinden çıkması ile birlikte hemen yönünü Suriye'ye verdi. Önderlik sahasına giti. Önderliğin yanında uzun süre eğitim gördü. Özgür basın, Kürt kadın mücadelesi ve Kürt halkına ilişkin fikirlerini Önderlik ve akademide bulunan arkadaşlar ile paylaştı. Ben Zeynep hevali o zaman tanıdım.

Akademide gördüğü eğitimden sonra da yönünü özgürlük dağlarına verdi. O süreçte komuta düzeyinde görev aldı. Hem eğitim, hem de örgütlenmede yer alıyordu ve kadın ordulaşması noktasında da yer alıyordu.

'HER ZAMAN ESAS ALINMALI'

Yerini korumakta ve öncülüğünü sürdürmektedir, Zeynep heval. Özgür basın geleneğinde de Zeynep hevalin yeri her zaman bu şekilde esas alınmalıdır. Çünkü şu anda da AKP-Erdoğan rejiminin özgür basın üzerinde yoğun baskıları vardır. Bunun için de Zeynep hevalin ve özgür basın şehitlerinin bıraktığı mirasın, tarihi öneme sahip bir değeri vardır. Örnek olarak, onlarca televizyon ve gazete kapatılmıştır, özgür basın çalışanları tutuklanmış ve işkencelerden geçirilmiştir. 'Faili meçhul' cinayetler ile şehit düşürülmüş ve açıktan infaz edilmiştir birçoğu. Fakat özgür basın geleneği her zaman kendisini bu direnişçi ve mücadeleci gelenek üzerinden ayakta tutmuştur. Böylelikle halkı bilgilendirip, örgütleyip özgürlük mücadelesinin perspektiflerini zamanında ulaştırıp canlı tutmuştur. Zeynep hevalin bıraktığı mücadele ve direniş çizgisinde bugün bir çok Kürt kadını kadın özgürlüğü çizgisinde basıncılık yaparak bütün dünyaya yayılmışlardır.”

KADINLARA ÇAĞRI

Ersöz'ün tarzı, yöntemi ve özgürlüğe bağlılığının esas alınması gerektiğini belirten KJK Koordinasyonu Üyesi Evindar Ararat, son olarak şunları kaydetti:

"(...) Bu tarihi bir duruştur. Halkın özgürlük duruşunu ortaya koyan bir tarzdır. Zeynep hevalin ruhu bugün özgür basın geleneğinde de öncülük rolünü yapmaktadır. Şimdi Kürdistan'ın dört bir parçasında ve yurt dışında Zeynep heval bir komutan olarak kabul edilmekte ve yaşatılmaktadır. Özelikle genç kadınlara bir çağrıda bulunmak istiyorum; genç kadınlar başta olmak üzere, Kürt kadınları ve özgürlüğü kadın öncülüğünde benimsemeyi amaç eden bütün kadınlar, büyük bir mücadele vererek özgür basına sahip çıkmalıdırlar. Direnişin gücünü büyütmeli ve daha da yükseltmeliyiz. Bunun için de genç kadınlar başta olmak üzere bütün gençler bütün mücadele alanlarında katılım sağlamalı ve gerilla saflarına katılmalıdırlar. Bizler Zeynep heval şahsında kadın özgürlük mücadelesini büyütmeliyiz. Özgür basın geleneğine bütün gücümüz ile sahip çıkarak, faşizme karşı tarihi direnişi zafere taşımalıyız. Zeynep hevalin şahsında tekrardan bütün devrim şehitlerini minnetle anıyorum. Direnişimiz onların komutanlığında zafere ulaşacak ve bu faşist rejim yenilecektir."