Arjantin’deki Jineoloji buluşmaları devam ediyor

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te Jineoloji buluşmaları devam ediyor.

ATE sendikasının ev sahipliğinde dün bir jineoloji semineri düzenlendi. Yoğun ilgi gören seminere, Plaza Del Mayo Anneleri’nden 93 yaşındaki Mitra Acuna de Baravelle de katıldı.

Kürdistan ile Dayanışma Kadın Komitesi’nin düzenlediği etkinlik, dayanışma komitesi Soledad de Battista’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Battista jineolojiyi bu kıtaya ulaştırmadaki amaçlarının Kürt kadınlarının mücadelesinin sadece askeri alandan ibaret olmadığını anlatmak olduğunu ifade etti. Kürt kadınlarının toplumsal inşada da etkin olduklarını ifade eden Battista, jineolojinin tüm kadınlar açısından bir gelecek perspektifi olduğuna dikkat çekti.

Daha sonra Plaza Del Mayo annesi Mirta Acuna de Baravelle katılımcıları selamladı. 93 yaşında olmasına rağmen mücadele alanını terk etmeyen Baravelle kısa bir konuşma yaptı.

Kürt kadınları ile ilk temasının 1996 yılında olduğunu söyleyen Baravelle, “Bizim deneyimimizden yola çıkarak gözaltında kayıplarla mücadele eden Cumartesi Anneleri eylemini başlatmışlardı. Fakat faşizmin saldırıları hiç durmadı, onlar sürekli artan saldırılara karşı kesintisiz bir direniş gerçekleştirdi. Bir buluşmada ‘Kadınlar bir kez yola girdiyse geri dönüşü yoktur, onlardan korkun’ demiştim. İşte bu tespit Kürt kadınlarını anlatıyor. Kadınların dünyası acının, şiddetin olmadığı güzel bir dünyadır ve orada saf sevgi vardır. Örgütlü, akışkan ve muhteşem kadınlar onlar” diye konuştu.

Baravelle’nin konuşması ardından Kürt kadın hareketinin gelişim diyalektiğini, öncü kadrolarından Sakine Cansız’ın tanıklığıyla anlatıldığı sinevizyon izlendi.

Konuşmaların ardından Jineoloji komitesi adına yapılan sunumda, Kürt kadın hareketinin gelişim diyalektiği ve jineolojinin neden bir ihtiyaç olduğu anlatıldı. Jineolojinin bilgi ağını, Latin Amerika’da saklı olan kadın hafızasından da yararlanarak oluşturulacağına dikkat çekildi. Seminer daha sonra ise soru ve cevaplarla devam etti.

Jineoloji kapsamındaki etkinlikler önümüzdeki günlerde farklı şehirler ve kesimlerle devam edecek. İki günlük eğitimin ardından, Buenos Aires Üniversitesi’ne bağlı Felsefe fakültesinde feminist antropologlara dönük bir jineoloji semineri verilecek.