'Artık bizler de JINHA muhabiriyiz'

JINHA’nın kapatılmasına tepki gösteren HDP ve DBP Iğdır il eşbaşkanları, “JINHA ezilen, emeği ve varlığının silinmeye çalışılan kadının sesidir. Bizler hepimiz birer gönüllü JINHA muhabiriyiz. Mücadelemize zorluklara rağmen devam edeceğiz” dedi.

Türkiye genelinde 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile basın yayın organları kapatılmaya devam ediyor. KHK ile Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi ile dünyanın ilk kadın ajansı JINHA da kapatıldı. JINHA’nın kapatılmasını tepki ile karşılayan  kadınlar, JINHA’nın dünya kadınlarının sesi olduğuna işaret ederek, “Hepimiz bulunduğumuz alanda birer JINHA muhabiriyiz” dedi.

 
'JINHA BİR KADIR HAREKETİDİR'
 
JINHA'nın her kesimden kadınlara ulaştığını söyleyen HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Oya Malgaz, kadın sorunlarını dünyaya ve kamuoyuna duyuran tek kadın haber ajansının JINHA olduğunu dile getirdi. Oya, "Basının amacı insan haklarına eşitliğe, özgürlüğe, adalete ve nerede bir eksiklik varsa yine nerede bir insanın yaşamında bir zorluk varsa bunu dünyaya duyurmaktır. JINHA bir kadın hareketidir" dedi 
 
'DÜNYANIN HER YERİNDE SESİMİZİ ULAŞTIRACAĞIZ'
 
JINHA kapatılsa bile kadınlar olarak her yerde olacaklarını kaydeden Oya, "Dünyanın her yerine sesimizi ulaştıracağız. Bizleri kapalı alanlara kapatmaya çalışsalar bile hepimiz birer gönüllü JINHA muhabiri olarak çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 
 
'ÇOCUKLARIN DÜNYASINA BİLE GİRİLDİ'
 
Oya, AKP hükümetinin çocukların ve kadınların yaşamlarına müdahale ettiğini söyleyerek, “Çocukların dünyasına bile girildi. Çocukların yaşamına ve hayal dünyalarına izledikleri çizgi filmlere bile engel ve yasaklar getirildi" diyerek Zarok TV'nin kapatılmasını eleştirdi. AKP'nin halkı tek sesliliğe mahkum etmek istediğinin altını çizen Oya,  "Yıllar öncede yapılmak istendi ama yine istediklerini başaramayacaklar” diye konuştu.
 
‘KADINLAR OLARAK JINHA’YI SAHİPLENECEĞİZ’
 
DBP Iğdır İl Eşbaşkanı  Nadile Malgaz ise, kadın emeğini ve kimliğini yansıttığı için JINHA'nın hedef gösterildiğini ifade etti.  JINHA'nın herkes tarafından sahiplenilmesi gerekliliği üzerinde duran Nadile, “Kürt yöneticilerine, Kürt kadınına, Kürtlerin demokratik seçimler sonucu oy verdiği belediyelerine yönelim var. Belediyelere kayyım atanıyor, yöneticiler tutuklanıyor. Vekillerinde dokunulmazlıkları kaldırılıyor. Kürt halkının iradesine ve kimliğine el konulmuştur. Bundan sonra yapılacak olan yine her zamanki gibi direniştir. Bundan sonra geri adım atılamaz. Bundan sonra da hepimiz birer JINHA muhabiriyiz. Biz seçilmiş kadınlar olarak demokratik taleplerimizi istemeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.