Avrupa'da '25 Kasım' etkinlikleri-YENİLENDİ

Almanya Giessen, Fransa Marsilya, Kıbrıs Limasol ve İtalya’nın başkenti Roma’da kadınlar, 25 Kasım etkinliklerinde bir araya geldi.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle “Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!” şiarıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Eyleme Nordrhein Westfalen Eyaleti'nde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Saat 13.00'da Düsseldorf Merkez Tren İstasyonu önünden başlayan yürüyüşte Almanca “Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!”, “Faşizme ve cinsiyetçiliğe karşı öz savunma!” pankartları, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Êzidî kadın çatı örgütü Tevgera Azadiya Jinên Êzidxanê'nin (TAJÊ) flamaları taşındı.

Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi bünyesinde erbane eğitimi gören kadınların erbaneleri eşliğinde yapılan yürüyüşte sık sık “Jin, Jiyan, Azadî”, “Yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı.

NRW Eyalet Parlamentosu önünde yapılan mitingde Kürt Kadın Hareketi, Alman, İranlı ve Afganistanlı kadınlar adına konuşmalar yapıldı. Saat 15.30'da “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla son bulan eylemde çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir miting düzenlendi.

Şiddete maruz kalan kadınların fotoğrafları, kadına yönelik şiddete karşı dövizler ve pankartların taşındığı eylem Sêvê Kadın Meclisi ve dostları tarafından düzenlendi. Mitinge Alman, Afgan kadınları başta olmak üzere çok farklı uluslardan kadınlar katıldı.

Mitingde Sêvê Kadın Meclisi, COURAGE Kadın Grubu, İran, Afgan kadın örgütü 8 Mart, MLPD, Êzidî Kadın Birliği adına konuşmalar yapıldı.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin erkek egemenlik ve kapitalist sistemin bir parçası olduğu belirtildi. Almanya’da her yıl ortalama 40 bin kadının sığınma evlerine başvurduğu da dile gelen konuşmalarda kadına yönelik şiddetin dünyanın her tarafında arttığına dikkat çekildi. Konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı direniş çağrısı yapıldı.

Miting, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları ile sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de 25 Kasım vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Frankfurt Amara Kadın Meclisi, Offenbach Sara Kadın Meclisi ve Hanou Nujin Kadın Meclisi tarafından organize edilen yürüyüş saat 14.30’da Frankfurt HBF önünde başladı.

Yürüyüş boyunca “Jin, Jiyan, Azadî”, “Kadına yönelik şiddet politiktir”, “Dün Rosa bugün Sara” sloganları atan kadınlar, direniş şarkılarını da dinledi ve seslendirdi.

YJK-E Frankfurt adına bir konuşma yapan Vildan Dirik, erkek egemen zihniyetin kadına yönelik şiddetini her gün arttırarak sürdürdüğü belirtti. Kadın kırımlarına “dur” demek için örgütlenmenin önemine dikkat çeken Dirik, “Özgür kadının olduğu yerde şiddetin, köleliğin ve emek sömürüsü olmasının imkanı yok” dedi.

Yeni Kadın konuşmanın yapılmasından sonra YJK-E’nin 25 Kasım’a ilişkin hazırladığı bildirinin Almanca okunması ardından eylem “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları ile sona erdi.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde de HDK-A, SKB, TJK-E, SYKP, ADKH, Yeni Kadın, MLPD, Rebell, Mor-Kızıl Kolektif ve Anadolu Federasyonu üyesi kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle şehir merkezinde gösteri yaptı.

Kadın Platformu Ulm tarafından düzenlenen etkinlik Münsterplatz'da coşkuyla gerçekleşti.

Kadına yönelik şiddet ve erkek egemen anlayışlarının protesto edildiği döviz ve pankartların taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, Avrupa'da ve Türkiye'deki kadınların durumuna değinilirken, özellikle Avrupa'daki Türkiyeli kadınların ayrıca göçmen ve azınlık olmaktan dolayı daha ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı anlatıldı.

Etkinlikte konuşmaların yanı sıra mücadele türkü, şarkı ve marşları da çalındı. Kadınlar, başta Kadıköy ve Taksim olmak üzere, Türkiye'de ve tüm dünyada meydana çıkan kadınlara selam göndererek etkinliği sonlandırdı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de 25 Kasım vesilesiyle bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde güne ilişkin bir açıklama okundu.

YJK-E aktivisti Zozan Serhat kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti.

Eylem sloganlar ve müzik dinletisi ile sona erdi.

GİESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde Berçem Kadın Meclisi tarafından ‘25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ vesilesiyle bir miting düzenlendi.

Etkinlik, Kirchen Platz’da saygı duruşu ardından hazırlanan Almanca açıklama ile başladı. Açıklamada, günün anlam ve önemi ifade edilerek, şiddetin politik olduğu vurgulandı. Her gün onlarca kadının katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Çok sayıda Kürdistanlının katıldığı eylemde, bildiri de dağıtıldı.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğündeki eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve Paris'te katledilen Kürt kadın devrimcilerin fotoğrafları da taşındı. Kitle, PKK,YPG, YPJ ile TJH-E bayraklarıyla Virux Port alanında miting düzenledi.

LİMASOL

Kıbrıs’ın Limasol kentinde de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle bir eylem gerçekleştirildi. TJK-E öncülüğünde Theofilos Kürt Kültür Merkezi’nden Limasol Belediye binasına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte sık sık "Jin Jiyan Azadi”, “Jin Jiyan Öcalan” ve “Bij”i Serok Apo" sloganları atıldı. Eylem belediye önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da İtalyan ve Kürt kadınları ortak bir yürüyüşle kadına yönelik her türden şiddet protesto edildi. Yürüyüş boyunca sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Kadın kırımına hayır” ve “Kadın katliamına hayır” sloganları atıldı.