GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da adalet eylemleri

Avrupa’nın birçok ülkesindeki eylemlerde katliamın üstünün örtülmesine karşı uyarı yapılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’na yönelik tecrit de kınandı.

9 Ocak 2013’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yaşamını yitirdiği katliamın tetikçisinin ‘öldüğünün’ duyurulması ardından Kürtlerin gerçeklerin gizlenmesine olan tepkileri artıyor. 

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avesta Kürt Kadın Derneği öncülüğünde ‘Adalet İstiyoruz’ sloganıyla Fransız devletinin Paris katliamına yönelik suskunluğu protesto edildi.

Fransa Konsolosluğu önünde dondurucu soğuğa rağmen bir araya gelen kitle, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının olduğu Almanca ve Fransızca ‘Paris katliamının aydınlatılmasını istiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı.

Paris katliamının tetikçisi Ömer Güney’in ölmesinin yaklaşan duruşmasının hemen öncesine denk geldiğine dikkat çekilen eylemde, Güney’in bilinçli bir şekilde susturulduğu ifade edildi.

Eylemdeki konuşmalarda, Ömer Güney’in tek zanlı olmadığı ve arkasında MİT’in olduğunun çok iyi bilindiği kaydedildi. Konuşmalarda, adaletin yerini bulması için Fransa’nın gerekli adımları atması gerektiği vurgulandı.

Viyana’daki eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PYD, PKK,  AVESTA, Ciwanen Azad ve KJB, flamaları açılırken, Paris katliamı üzerine hazırlanan Almanca bildiriler de dağıtıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve GençlikHareketiüyesi Leyla Şaylemez için adalet eylemi yapıldı. Bu haftaki eylemi Nordrhein-Westfalen eyaletinde faaliyet yürüten halk meclislerinin temsilcileri devraldı.

Almanya Kürdistan Kadınlar Birliği (YJK-Elmanya) ve Kadın Barış Bürosu (CENİ) tarafından organize edilen eylemde sık sık Almanca ve Fransızca, ‘Jin, jiyan, azadi’, ‘Sara, Rojbin, Ronahi’, ‘Faşist Erdoğan işbirlikçi Fransa’, ‘Kadın katili Erdoğan’ sloganları atıldı. 

Martin Lutter Platz'da bir saat süren eylemde Almanca bildiri okundu. Önümüzdeki dönemde yapılacak eylemlere dair bilgilendirmenin yapıldığı eylemde, AKP ve işbirlikçisi MHP’nin imha politikalarına ve Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik hazırlanan dosya NRW Parlamentosu’na sunuldu.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde ise ‘Paris katliamı karanlıkta kalmasın’ sloganıyla bir miting düzenlendi.

TJK-E’nin çağrısıyla Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Mönckebergstrasse’de düzenlenen mitingde, dört yıl önce Paris’te katledilen Sakine Cansız, FidanDoğan ve  Leyla Şaylemez için adalet istendi.

Faillerden Ömer Güneşyin ölmesiyle davanın kapatılmasını kabul edilemez olduğunu belirten Rojbin Kadın Meclisi üyeleri, davanın bilinçli olarak uzun süre ertelendiğini söylediler.

Sık sık ‘Jin Jiyan Azadi‘  ve ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış‘ sloganlarının atıldığı mitingde, Berlin’de 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör eyleminin mağdurları da anıldı.

MARSİLYA

Paris katliamının aydınlatılması talebiyle Avrupa Kürt Kadın Haraketi’nin çağrısıyla her Çarşamba günü olduğu gibi 205. haftada da Marsilya’da bir eylem düzenlendi.

Fransa adaletinden gerçekleri açığa çıkarması istenen eylem için Arin Mirkan Meclisi öncülüğünde Marsilya Valiliği önünde adalet istendi.

Miting boyunca üç Kürt kadın devrimcinin posterleri taşınarak, ‘Hepimiz Sakine, Fidan ve Leyla’yız’, ‘KatilTürkiye’ gibi sloganlar atıldı. Eylemde Fransızca hazırlanan bildiriler dağıtılırken, 7 Ocak’ta Paris’te yapılacak Avrupa merkezli yürüyüş ve mitinge katılım çağrısı da yapıldı.

FRANKFURT

Frankfurt kent merkezinde YJK-Frankfurt tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edilirken, Paris katliamına ilişkin adaletsiz yaklaşıma dikkat çekmek amacıyla enformasyon standı açıldı.

Eylemde Berlin’deki terör eylemine ilişkin kınama mesajları verilirken, katliamı lanetleyen sloganlar atıldı.

Sık sık ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış’, ‘Dün Kürdistan bugün Berlin’ ve ‘Adalet istiyoruz’ sloganları atılırken, sürece ilişkin yüzlerce bildiri dağıtıldı.

DARMSTADT

YJK-Darmstadt tarafından da kent merkezindeki Luisenplatz’da bir enformasyon standı açıldı.

Kürt Halk Önderi üzerindeki fiziki tecritin kalkmasının talep edildiği eylemde bildiriler de dağıtıldı. Eylem daha sonras sloganlarla bitirildi.

ZÜRİH VE BASEL

İsviçre'nin Zürih ve Basel şehrinde Paris'te katledilen üç Kürt devrimci kadın için adalet eylemleri yapıldı.

Zürih Beritan Kadın Meclisi tarafından Merkez Tren Garı önünde bir eylem düzenlendi.  Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının taşındığı eylemde Almanca bildiriler dağıtıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, Paris katliamının tetikçisi Ömer Güney'in ölümünün şüpheli olduğu ve katliam aydınlatılana kadar eylemlerin devam edeceği belirtildi.

Ronahi Kadın Meclisi tarafından da Basel merkezde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'nın özgürlüğü ve Paris Katliamı nedeniyle eylem düzenledi. Çadır eyleminde Paris'te katledilen 3 devrimci kadının fotoğrafları taşındı.

Bir açıklamanın yapıldığı eylemde, Öcalan'nın özgürlüğü ve Paris katliamının aydınlatılması için eylemlerin devam edeceği söylendi. Eylem sloganlarla sona erdi.