Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

Hollanda'da 2 gün süren Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Hollanda'nın Baarlo şehrinde 2 gün süren Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Pazar ve Pazartesi günü gerçekleşen çalıştaya, TJK-E, KEJAR, YNK, Goran, Komala, Yekgirtu'lü kadın temsilciler, Yaresan ve Feyli kadınlar, Êzidî Kadın Hareketi (TAJE), Kürdistan İslami Topluluğu (CİK), PYD, Kongra Star, KNK kadın üyeleri, Kürdistani kadın dernekleri, akademisyenler, parlamenterler ve bağımsız şahsiyetlerden oluşan 120 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Çalıştayda Kürdistan'daki yaşanan siyasi gelişmeler ve Kürt kadınlarının durumu geniş bir şekilde tartışıldı.

DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE EDECEĞİZ

Kürdistan'a yönelik işgal ve saldırılara dikkat çekilen çalıştayda Kürt kadınlarının buna karşı örgütlü ve daha güçlü bir şekilde mücadele etmeye devam edecekleri vurgulandı.

Çalıştay sonrası Avrupa Ulusal Kürt Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi. "Kürdistan'da yaşanan direniş ve mücadelenin asıl amacı özgür kadın kimliğinin yaratılmasıdır. Kürt toplumuna yönelik büyük bir tehlike var. Ama buna karşı özgürlüğe kavuşmak ve sorunlarımızı çözmek için büyük fırsatlarımız var. Bu esaslar üzerine şu kararlara vardık."

Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı'nın 11 maddelik sonuç bildirgesi şu şekilde:

* Bizler Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı bileşenleri olarak, 2. bir Lozan'ın tekrarlanmaması uyarısında bulunuyoruz. Özellikle işgalci Türk ve İran rejimlerinin bu konudaki tutumları ile egemen güçlerin tavırlarını kınıyoruz. Bu güçlere karşı eylem, örgütlenme ve mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz.

* Türk devletinin Güney Kürdistan ve Efrîn'e yönelik işgalini kınıyoruz. Kürdistan kadınları bu işgale karşı durmalı, Türk devletinin Kürdistan'dan çıkarılması ve işgalin sonlanması için her alanda mücadele etmeli.

* İran rejiminin tutsaklara yönelik idamlarını kınıyoruz. Ramin Hüseyin Penahi'ye ilişkin verilen idam kararının durdurulmasını ve Zeynep Celaliyan başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların bırakılmasını talep ediyoruz.

* Türkiye'de devam eden siyasi soykırım operasyonlarını kınıyoruz. Başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılsın.

* 3. Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı'nın Kürdistan'da yapılmasını öneriyoruz.

* Kürdistan'da yaşanan savaş ve işgalden kaynaklı Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan Kürtlere sahip çıkılmalı.

* Ulusal Kürt Kadın Platformu Avrupa'da daha geniş bir örgütlenmeye gitmeli.

* Kürt kadınlarının sanat alanında daha fazla örgütlenmesi için her türlü destek sunulmalı.

* Kürt dili ve kültürünün ilerletilmesi için daha fazla mücadele verilmeli.

* Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı'nın tüm bileşenleri çalıştay içeriğini Kürdistan ve Avrupa'da yaşayan Kürt kadınlara ulaştırmada kendini sorumlu görmeli.

* Avrupa Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı bileşenleri olarak, Türkiye'de gerçekleşecek seçimlerde HDP ve özellikle kadın adaylarını destekliyoruz.