Bahçesaray'da kadınlar doğum yolunda ölüyor!

Kar yağışları nedeniyle yolu aylarca ulaşıma kapalı olan Van'ın Bahçesaray ilçesinde bulunan hastanede yıllardır kadın doğum uzmanı yok.

Bölgede etkili olan kar yağışları nedeniyle yolu aylarca ulaşıma kapalı olan Van'ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Bahçesaray Devlet Hastanesi’nde yıllardır kadın doğum uzmanı yok. Kar nedeniyle aylarca çevre il ve ilçelerle tüm iletişimi kesilen ve ilçe halkı tarafından “9’uncu gezegen” olarak adlandırılan ilçede, geçmiş yıllarda hastanede uzman doktor bulunmadığı için Van’a sevk edilen hamile kadınlar, doğum sırasında yollarda ya yaşamını yitirdi ya da düşük yaptı.  

Doğum oranın yüksek olduğu 16 bin nüfusluk ilçede halen uzman doktorun bulunmaması ciddi mağduriyetler yaratırken, yeniden başlayan soğuklarla birlikte yolların da yakın zamanda kapanacağını söyleyen ilçe halkı, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. 

'KADINLAR YOLLARDA YAŞAMINI YİTİRİYOR'

Konuya ilişkin konuşan Belediye Eş Başkanı Mehmet Garip Aykut, ilçeye yıllardır kadın doğum uzmanın gönderilmediği bilgisini verdi. Kış aylarında kar yağışı sonucunda ilçeye gelen yolların aylarca ulaşıma kapalı olduğunu söyleyen Aykut, “Kış geliyor, ne yapacağımızı bilmiyoruz. En büyük sorunlarımızdan biri de bu. Yarın ya da öbür gün yollar kapanacak. Durumu acil olan bir kadın hasta mecbur aylarca ya yolların açılmasını bekleyecek ya da kendi imkanlarıyla ailesi ya da yakınları tarafından il merkezine götürülmeye çalışacak” dedi. 
Şimdiye kadar çok sayıda kadının bu nedenle yollarda yaşamını yitirdiğini söyleyen Aykut, ilçeye bir an önce bir kadın doğum uzmanı gönderilmesini istedi.

SES: BİR AN ÖNCE UZMAN DOKTOR GÖNDERİLMELİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Cengiz Paycu ise, ilçenin coğrafi konum ve şartlarına değinerek, yetkililerin soruna bir an önce çözüm bulmasını istedi. Bu durumun sadece Bahçesaray'a özgü olmadığını da belirten Paycu, "Her yer de aynı sorun var ancak Bahçesaray’ın coğrafi konumu ve şartlarından dolayı bir an önce oraya uzman bir doktorun gönderilmesi şart" dedi.