Barış Anneleri: Cezaevlerinde hak ihlalleri artı, çözüm barış

Batman Barış Anneleri Meclisi, cezaevlerinde yaşanan hak ihlali ve görüşme yasaklarına ilişkin basın toplantısı düzenleyerek, çözümün barıştan geçtiğini dile getirdi.

Batman Barış Anneleri Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü ve Kurban Bayramı dolayısıyla meclis binasında basın toplantısı düzenledi. Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve görüşme engelline ilişkin konuşan anneler, kamuoyundan duyarlılık beklediklerini dile getirdi.

‘TEK İSTEĞİMİZ BARIŞ’

Anneler adına açıklama yapan Taybet Çetinkaya, tüm tutukluların hem bayramını hem de Dünya Barış gününü kutlayarak, tek isteklerinin çocuklarının ölmemesi ve ülkeye barışın hakim olmasını diledi. Çetinkaya, “Bizim isteğimiz tutuklulara yönelik yapılan zulmün ve baskının son bulması. 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutlayan Çetinkaya, şöyle devam etti: “Biz eşit ve adil bir barış istiyoruz. Kanın durmasını istiyoruz. Ama cezaevlerinde ise baskı ve zulüm var. Tutukluların tüm hakları kısıtlanıyor. Cezaevlerinde bir sürü hasta tutuklu ve yaşlı insan var. Aileleriyle görüşmelerine izin verilmiyor. Suçsuz yere cezaevlerinde kalıyorlar.”

‘KADIN TUTSAKLARA YÖNELİK BASKI ARTTI’

Tutsaklara dayatılan tek tip elbise uygulamasına da teki gösteren Çetinkaya, “Tutuklular bu insanlık dışı uygulamalara karşı direndiği için zulüm ve hakarete maruz bırakılıyorlar. Cezaevinde özellikle de kadın tutuklulara yönelik baskı daha da arttı. Bu yüzden tüm annelere çağrımız tutuklulara sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘TUTSAKLAR ÜZERİNDE TECRİT UYGULANIYOR’

Tutsak yakınlarından Hediye Çetinkaya ise, Van T Tipi Kapalı Cezaevi başta olmak üzere tutuklular üzerinde insanlık dışı uygulamaların arttığını ve tecrit uygulandığını söyledi. Çetinkaya, şunları söyledi: “Cezaevi yönetimi tarafından tutukluların ihtiyacı karşılanmıyor, darp ediliyorlar, saçları kazınıyor. Tek tip kıyafet dayatılıyor ve yakınlarımızla görüşmemize izin vermiyorlar. Bu duruma ses çıkarılmasını istiyoruz” diyerek tutukluların durumuna yönelik duyarlılık çağrısında bulundu.