Barış Anneleri tutsaklar için eylemde

Barış Anneleri, açlık grevindeki tutsaklar için İstanbul'da bir araya geldi. Anneler derhal tutsakların taleplerinin kabul edilmesini istedi. Polis eyleme engel olmak istedi.

PKK ve PAJK’lı tutsakların 59’uncu gününe giren açlık grevine dikkat çekmek için Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Barış Anneleri polis tarafından engellendi. HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit’in destek için geldiği meydanda, polis eylemin kaymakam tarafından yasakladığını ileri sürerek anneleri alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Bu keyfi yasağa zılgıtlarla tepki gösteren anneler, kalkanlarla Tarlabaşı yönünde iteklendi. Polisle bir süre tartışan anneler, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Bijî berwedana zindanan”, “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun” sloganları eşliğinde HDP İstanbul İl Binasına kadar yürüdü. Burada, “Açlık grevleri 59. gününde; ses verelim!” pankartını ve tutuklu bulunan HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarını taşıyan Barış Anneleri adına açıklamayı Zübeyde İnce okudu. 

'GEÇ OLMADAN TALEPLER KARŞILANSIN'

Siyasi tutsakların 20'yi aşkın cezaevinde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin ölüm sınırına ulaştığına dikkat çeken İnce, tutsakların talepleri kabul edilmediği gibi tuz, şeker ve B1 vitamininin de verilmediğine işaret etti.  Bu tutumla Adalet Bakanlığı’nın ve cezaevi yönetimlerinin alenen uluslararası anlaşmaları çiğneyerek suç işlediğini vurgulayan İnce, "Bu keyfi tutum çocuklarımız için geri dönüşü olmayan hasarlar anlamına gelmektedir” uyarısında bulundu. Siyasi tutsaklara uygulanan   tecrit, keyfi muamele, sürgünler, çıplak arama, darp, sağlık sorunlarının giderilmemesi karşısında sessiz kalmayacaklarının altını çizen İnce, “Biz Barış Anneleri ve tutsak yakınları olarak bu acıyı 1980, 1996 ölüm oruçlarından ve daha nicelerinden tanıyoruz. Geçen her gün daha da kritik. Çocuklarımız kendileri için değil, bu coğrafyada yaşayan tüm haklar, demokratik ve barış talebi için açlık grevindeler… Hepimizin onurunu ve vicdanını temsil ediyorlar. Çocuklarımızın insanlık onuru için yükselttikleri bu sesi duymak, seslerine ses vermek zorundayız” diye konuştu. Bir evlat daha yitirmenin acısını yaşamak istemediklerini vurgulayan İnce, geç olmadan tutsakların taleplerinin karşılanmasını istedi. 

'SORUMLUSU HÜKÜMET OLUR'

Açıklamanın ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ise, siyasi tutsakların taleplerinin kabul edilmemesinin toplumsal barış ve demokrasi sicili nezdinde kara bir leke olarak yerini alacağını vurguladı. Tutsakların kritik aşamaya geldiğini hatırlatan Koçyiğit, cezaevlerinde yaşanacak herhangi bir can kaybı, bir sakatlamadan, tutsakların taleplerini duymazdan gelen Adalet Bakanı ve hükümetin sorumlu olacağını kaydetti.