Başaran: Ortak mücadeleyle 'kadın bir dünya' yaratabiliriz

Halkların Demokratik Partisi Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, tüm kadınların direniş ve ortak mücadeleyle “kadın bir dünya” yaratılabileceğini ifade etti.

HDP Milletvekili Başaran, AKP'nin başta Kürt kadınları olmak üzere tüm kadınları hedef alan politikalarının mücadele ile boşa çıkmakta olduğunu söyledi. AKP/Saray zihniyetinin kadınları 'erkeğin eklentisi' olarak gördüğünü vurgulayan Başaran, ortak bir kadın mücadelesinin önemine işaret etti.

AKP/Saray her fırsatta başta Kürt kadınları olmak üzere tüm kadınları, kirli politikalarının hedefi haline getiriyor. Kürt kadınlarının güçlü muhalif duruşlarını bir tehdit olarak algılayan mevcut iktidarın, kadınları her alanda sindirmeyi hedeflediği görülüyor.

Kürdistan kentlerinde Kürt halkına karşı topyekûn bir savaş içerisine giren AKP/Saray’ın yine öz yönetim alanlarında en başta kadına yöneldiği görülürken direniş, bu hamlesini boşa çıkarıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, kadınların direnişini ANF'ye değerlendirdi.

Başaran, Türk devlet yapısının en çok kadınlardan çekindiğini ve bunu Meclis'e kadar her alanda belli ettiğini vurguladı. Devletin kadına ikinci, üçüncü sınıf muamelesi yaptığını söyleyen Başaran, Kürt Kadın Hareketinin mücadelesi sonucu Meclis'te belli bir kadın vekilin olduğunu ifade etti. Başaran, AKP ve diğer partilerin kadın vekillerinin ise iradelerini ortaya koymalarının mümkün olmadığını "kendilerine sadece orada bir koltuk veriliyor" şeklinde açıkladı.

'KADINSIZ ORTAM ŞİDDET SAÇIYOR'

Kadınların özünde ve bakış açısında iktidarcı bir yapı olmadığını ama tamamen iktidara teslim olmuş, erkek egemen zihniyetinin hüküm sürdüğü Meclis çalışması içinde olduklarını kaydeden Başaran, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun başkanının da erkeklerden seçildiğine dikkati çekti. 

Başaran, şöyle konuştu: "Bu ülkenin en üst merciinde bulunan Cumhurbaşkanı -ki iktidar onun paralelinde yön alıyor- kadınların erkeklerle eşit olmadığını açık açık söyledi. Ve bu durum kendi parti programlarına ve bakış açılarına yansıyan bir durumdur. Sadece kadınları erkeklerin eklentisi olarak gören ve kadınları hiçbir karara ortak etmedikleri bir yapı halindeler. Erkeklerin en başta başvurduğu yol şiddet. Meclis'te kadınların yapıcılığı, derinliği olmadığı zaman, erkeklere kalan bir ortamda en kolay yol olarak şiddetin seçildiğini; savaşın şiddete yansıdığını gördük. Bu tamamen iktidarının kadına bakış açısının yansımasıdır."

'KADINLAR HER YERDE OLMALI'

Kadın varlığının her alanda hissedilmesi gerektiğini ve kadınların müzakerede, barışta esas güç olduklarını söyleyen Başaran, AKP iktidarının da bunun farkında olarak kendilerini saf dışı bırakmaya çalıştığını ifade etti. 

Başaran, şöyle devam etti: "Taciz ve tecavüzcülerin Türkiye cephesinde bu kadar yaygın ve yoğunlaşmasının da nedenleri mevcut iktidardır. Daha önceki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın 'bir kereden ne olacak' gibi açıklama yapması, kadın gerçekliğinden ne kadar uzaklaştıklarını gösteriyor. AKP iktidarının kadına dayattığı, kendi özünden uzaklaşma politikasıdır. Uzun vadede kaybedecekleri çok net ortadadır çünkü uzun süredir yürütülen bir kadın mücadelesi var. Özellikle Kürt kadınlarının partimizin ideolojik çerçevesinde her alana eşbaşkanlık sistemi getirmesiyle AKP iktidarının işinin daha da zorlaşacağı ortaya çıkıyor."

‘ÖZ YÖNETİM ALANLARINDA EN BÜYÜK DİRENİŞİ KADINLAR YÜRÜTTÜ'

"Eğer bu topraklarda çözüm olacaksa, kadınların içerisinde olmadığı bir ortamda olmayacaktır" diyen Başaran, diğer partilerdeki kadınların da bu durumu artık görmeleri gerektiğini belirtti. Başaran, Kürtlerin kendi dilleri, kültürleri için bir mücadele yürüttüklerini ama bu mücadele bittiği zaman kadın mücadelesinin bitmeyeceğini dile getirdi. 

Başaran, 5 bin yıl önce kadınlardan çalınanların geri alınması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: "AKP iktidarının öz yönetim sürecinde direnen halka karşı ilk hedeflediği yine kadınlar olmuştu. Çünkü öz yönetim alanlarında en büyük direnişi kadınlar gerçekleştirdi. Tanklara, toplara karşı kadınlar seslerini yükselterek, büyük zılgıtlar çekerek, evlerini ve sokaklarını terk etmeyerek en büyük mücadeleyi kadınlar verdi. İsimsiz hâlâ bir sürü kahraman şu anda Şırnak, Nusaybin’de kendi evine, toprağına sahip çıkarak mücadeleye devam ediyor. AKP iktidarı '90’lı yıllardaki politikalara geri dönmek istedi. Tekrardan kadınları yerlerinden, yurtlarından uzaklaştırmak istediler ama kadınlar bunlara karşı büyük bir direniş gösterdi ve gösteriyor."

'AKP'NİN BEKLENTİSİ AHMAKÇA!'

Başaran, İdil’de yıkıntılar üzerinde nöbet tutan kadınlara şahit olduğunu anlatarak, kadınların topraklarını terk etmeyerek kendi özlerine sahip çıktıklarını söyledi. 

Başaran, "AKP’nin uygulamaya çalıştığı denenmemiş yöntemler değildir. Ve en büyük yanılgısı budur ama hiç farkında değil. Sürekli aynı şeyleri deneyip farklı sonuçlar alma beklentisindeler ve bu, ahmaklık olarak değerlendirilir” dedi.

'ORTAK KADIN MÜCADELESİ' VURGUSU

Başaran, kadınların inandıkları, bağlı oldukları ideolojilerinden vazgeçmemelerini isteyerek, ortak bir kadın mücadelesi sağlamanın önemine işaret etti.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sözlerini, daha özgür ve 'kadın bir dünya' inşa edebileceklerine inandıkları mesajını vererek bitirdi.

...