Batı Saharalı kadın liderler: Leyla Güven’in yanındayız

Batı Sahara’nın kadın liderleri, bugün açlık grevi eylemi 100. güne giren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılmasını talep ettiler.

Batı Sahara kadın hareketinin tanınmış dört ismi ANF aracılığıyla bir mesaj yayınlayarak HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in yalnız olmadığını bildirdiler. Dayanışma mesajı Sahara Kadınları Ulusal Birliği yöneticisi Rabub Barka, Smara Mülteci Kadınlar Birliği Başkanı Enguia Salem, Distrikt Birlehlu Mülteci Kadınlar Birliği Başkanı Fatimatu Ahmed Larusi ve siyasi aktivist Najla Mohamedlamin tarafından yayınlandı.

Batı Saharalı kadınlar adına ANF’ye konuşan Rabub Barka, Güven’in yanında olduklarını belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridin derhal son bulmasını istedi. Haksızlık ve zulmü karşı direnen bütün kadınların yanında olduklarını bildiren Barka şu çağrı yaptı:

“Aynı şekilde Leyla Güven ve Kürt kadın hareketinin de yanındayız. Bütün dünya Güven ile dayanışma içinde olarak onun yanında olduğunu göstermeli, bu şekilde eyleminin sonuç vereceğini düşünüyoruz.”

Açlık grevleri eylemleri, 1973 yılından bu yana Batı Sahara’nın özgürlüğü için mücadele eden Polisario Cephesi’nin de sıkça başvurduğu bir direniş yöntemi. Son olarak 2009 yılında Batı Saharalı kadın siyasetçi Aminatou Haidar, El Aaiun’dan Lanzarote’ya sınır dışı edildiğinde 32 gün süren bir açlık grevi eylemi başlatmıştı. Uluslararası düzeyde birçok destek alan Haidar’inin direnişi sonuç vermiş ve tekrar Batı Sahara’ya geri gönderilmişti.