Batman'da Êzidî kadınlar için çalıştay

Uluslararası Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Batman'da çalıştay düzenledi.  Çalıştayda Êzidî kadınların uğradığı vahşet anlatıldı.

Uluslararası Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, "73'üncü Ferman ve Ezîdî Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi" konulu çalıştay düzenledi. Batman Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya HDP Milletvekili Feleknas Uca, Saliha Aydeniz, Hüda Kaya, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, İki Köprü Belde Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Taş, TJA aktivistleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr.  Şebnem Korur Fincancı, Ayşe Berktay'ın yanı sıra birçok kadın katıldı.

'TÜM KADINLAR HEDEF ALINDI'

Çalıştay, soykırıma maruz kalan Êzidîlerin tanıklıklarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Daha sonra kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının 73’üncü fermanında soykırıma maruz kaldığını vurgulayarak, "Sadece Êzidî kadınlar değil, tüm dünyadaki kadınlar hedefe konuldu. Kadınlar pazarlarda satıldı. Herkes seyirci kaldı.  Dört yaşındaki kız çocukların bekaretleri, esir pazarlarında satıldı ve kadınlara tecavüz edildi" dedi.

'ÖLÜMLERİN YOLU AÇILDI'

Soykırıma tanıklık eden Gazeteci Berfin Hezil ise Almanya'dan video konferans ile çalıştaya katılarak tanıklığını anlattı. Hezil, "IŞİD saldırıya geçtiğinde on binlerce insan paniğe sürüklendi. 300 IŞİD'li on binlerce insanı yurdundan etti, esir aldı ve soykırım düzenledi. Bunun temel nedeni ise Güney Kürdistan'ın çıkarlarını düşünen peşmergeydi. Çünkü ağır silahları ile kentten kaçan peşmerge olunca IŞİD için 70 kilometrelik yol 10 kilometreye düştü" dedi.

'ÊZİDÎLERİN ACILARI SÜRÜYOR'

Şengal Kadın Meclisi Üyesi Feride Sadu da Şengal'den video konferans ile çalıştaya katıldı. İnsanlığın fermanda yok olduğunu ve tüm dünyanın buna da sessiz kaldığını anlatan Sadu, "Bugün Êzidîlerin acıları devam ediyor. O yüzden mücadelesi de sürüyor. Amaçlarımızdan biri de 3 Ağustos'u soykırım günü olarak kabul ettirmek" dedi.
Gazeteci Ayşe Gökkan da Êzidî ve Kürt tarihi üzerine sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın ikinci oturumu ise öğleden sonra olacak.