‘Batman’daki tecavüz vahşeti devletin “Özel savaş” uygulamasıdır’

Batman’daki tecavüz vahşetinin devletin “Özel savaş” uygulaması olduğunu belirten TJA aktivisti Nihayet Taşdemir “Tecavüz kültürü ile kadının kazanımları yok edilmek isteniyor” dedi.

Batman’da yaşayan G. isimli 14 yaşındaki kız çocuğuna çok sayıda erkeğin tecavüz etmesi ve tecavüzcü erkeklerin kefaletle serbest bırakılmasını protesto etmek amacıyla Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri bir basın açıklaması yapacak.

ANF’ye konuşan TJA aktivisti Nihayet Taşdemir, tüm kadınları tecavüz saldırısına karşı direnişe davet etti.

‘AKP VE DEVLET BAĞLANTILI KİŞİLERLE “FUHUŞ” ORGANİZE EDİLİYOR’

Batman’da 14 yaşında ki G. isimli bir kız çocuğuna tecavüz uygulandığını öğrendikten sonra harekete geçerek inceleme başlattıklarını belirten Taşdemir, Batman’da ekonomik ve siyasi eliti oluşturan, devlet ile bağlantılı 30 erkeğin 14 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz ettiğini öğrendiklerini söyledi. Yine bu kişilerle birlikte Batman’da bir “Fuhuş sektörü” organize edildiğini de tespit ettiklerini paylaşan Taşdemir, “Öyle görülüyor ki Batman’da devlet ve AKP bağlantılı, ekonomik ve politik nüfuzu olan kişiler eliyle sistematik biçimde bir fuhuş organizasyonu yürütülüyor. G. ile birlikte çok sayıda genç yaşta kadın bu şekilde cinsel istismar ve saldırı durumu ile karşı karşıya bırakılmış” dedi. Taşdemir, şimdiye kadar edindikleri bilgilerin bu kişilerin mahkeme tarafından korunduğu yönünde olduğunu da sözlerine ekledi.

‘TECAVÜZ OLAYI BİR “ÖZEL SAVAŞ” UYGULAMASIDIR’

Batman’da gerçekleşen tecavüz vahşetinin devletin Kürdistan’da uyguladığı bir özel savaş yöntemi olduğuna dikkat çeken Taşdemir, toplumu baskılama, düşürme ve yozlaştırma amacı güttüğünün altını çizdi. Özel savaşın tecavüz saldırılarının daha önce gündeme gelen Mardin’de N.Ç olayı ve Siirt’teki tecavüz saldırılarının bir benzeri olduğunu hatırlatan Taşdemir, kadın hareketi olarak bu durumu sıradan bir adli vaka olarak ele almadıklarını kaydetti.

“Elbette bunun devletin ‘Özel savaş’ politikaları ile bire bir alakası var. Yine erkek egemen zihniyeti kadın bedeni ve kadına yaklaşımı ile ilgili bir durum olduğunu tespit ettik” diyen Taşdemir, buna karşı mutlaka mücadele edeceklerini ve sonuna kadar direneceklerini belirtti.

Bunun bir özel savaş uygulaması olduğunun tespitini yaptıklarını da vurgulayan Taşdemir, özellikle son iki yıl da Kürdistan’da yeniden tırmandırılan kirli savaş ile birlikte böyle bir tecavüz saldırısının gündeme gelmiş olmasının tesadüf olmadığının altını çizdi. Taşdemir, Kürdistan’da savaş ile birlikte ilk hedef alınan alanın kadının özgürlük ve örgütlülük alanları olduğuna işaret etti.

‘BATMAN, ÖZELLİKLE HEDEFLENİYOR’

Devletin kirli savaş uygulamasında kadını hedeflediğini ve bunu yaparken de ilk olarak Batman’dan başlattığını aktaran Taşdemir, tüm bu sürecin planlı biçimde yürütüldüğüne dikkat çekti. Kürdistan’da kayyum işgalleri ile birlikte kadın kurumlarına ve örgütlülüğüne yönelik ilk saldırı ve kapatmaların Batman’da gerçekleştiğini hatırlatan Taşdemir şöyle konuştu: “Devlet bu süreci başlatırken kadını ve kazanımlarını yok etmeyi hedefledi. Bunu da kadına yönelik baskının yoğun olduğu, gerici odaklar ve kontra faaliyetlerin yürütüldüğü, ancak kadın mücadelesinin de yükseldiği, kazanımlar elde ettiği Batman’dan başlattı. Batman sıradan bir tercih değildir, özellikle bu süreçte kadınlar üzerinden tüm Kürdistan toplumuna karşı yürütülen kirli savaşın yürütüleceği temel alanlardan biri olarak seçildiği görülüyor.”

Batman’da kadınların alanlara indiğini, eşbaşkanlık sistemini uyguladığını, demokratik kurum ve kuruluşlar da yer aldığını belirten Taşdemir, bu saldırılar ve tecavüz kültürünü yaygınlaştırarak kadının ortaya çıkardığı iradenin hedeflendiğini ifade etti.

‘SOYLU, BU TECAVÜZ NE DİYECEK?’

İçişleri Bakanı Soylu’nun bölge de 14-15 yaşlarında genç kızlara istismar uygulandığı yönünde yaptığı açıklamaları hatırlatan Taşdemir, bunu söyleyen içişleri bakanının Batman’daki tecavüz vahşeti konusunda henüz bir açıklama yapmadığını vurguladı.

“Merak ediyorum, Soylu, sürekli 14-15 yaşlarında genç kızları koruduğunu iddia ediyor, kendi döneminde bu tür olayların yaşanmasına izin vermeyeceğini söylüyor ama Batman’da yaşanan bu tecavüze ne diyor? Buna sessiz mi kalacak? Kadınlar olarak merak ediyoruz.”

‘TÜM KADINLARI BATMAN’A BEKLİYORUZ’

Yarın TJA öncülüğünde Batman’da yaşana tecavüz vahşetine karşı Batman’a gideceklerini aktaran Taşdemir, “Yarın Batman’da hem mahkeme sürecini takipçisi olacağımızı hem de buna karşı mücadele edeceğimizi ortaya koyacağız. Tüm Türkiye ve Kürdistanlı kadınları yanımıza olamaya davet ediyoruz. Hep birlikte tecavüze karşı direneceğiz” dedi.