Bayburt M Tipi’nde 68 tutsak kadına sistematik işkence

Bayburt M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan Nudem Duran, ailesi ile yaptığı görüşmede kendisinin ve diğer tutsak kadınların şiddete ve işkenceye maruz bırakıldığını aktardı.

Keyfi uygulamalar nedeniyle 68 kadının kaldığı koğuşun sürekli sistematik şiddete maruz bırakıldığı bildirildi.

Siyasi tutsaklara yapılan işkenceye her gün yeni bir cezaevi ekleniyor. Daha önce sürekli işkence ile gündeme gelen Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevinin ardından Bayburt M Tipi Cezaevi’nde de işkence yapıldığı tutsaklar tarafından ailelerine aktarıldı. Bayburt M Tipi Cezaevinde kalan ve söylediği şarkılar nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesi ile tutuklanan Nudem Duran (26), ailesi ile yaptığı görüşmede tutsaklar olarak işkenceye maruz bırakıldıklarını kaydetti.

68 KADIN TUTSAĞIN BULUNDUĞU KOĞUŞA İŞKENCE

Anne Hatice Duran, cezaevinin uzaklığı nedeni ile sürekli ziyaret edemediklerini ancak bayram nedeniyle ziyarete gittiklerinde kızının işkenceye maruz bırakıldığına tanıklık ettiğinin altını çizdi. Hatice Duran, "Kızım Bayburt Cezaevinde, zaten çok uzak olduğu için sık sık ziyarete gidemiyorum. İki-üç aydan sonra ilk defa bu ay bayram nedeni ile ziyarete gittim. Ziyarette kızım bana burada şiddete maruz bırakıldıklarını aktardı. Keyfi uygulamalar nedeniyle 68 kadın tutsağın kaldığı koğuşta sürekli şiddet olayları hayata geçiriliyor” diye konuştu.

İşkencenin yanı sıra koğuşların neredeyse her gün ve her saat aramadan geçirildiğinin kendisine aktarıldığını ifade eden Duran, "Kızım cezaevinde 12 Eylül uygulamalarının hayata geçirilmek istendiğini söyledi. Kızımla görüşürken dahi oradaki baskı ortamını hissettik. Biz tutsak yakınları olarak bu uygulamaya karşı sessiz kalmayacağız. Hükümet çocuklarımızı tutsak ederek zaten bizlere hayatı zehir etti. Birde o dört duvar arasında işkenceye maruz bırakmalarını asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

'TUTSAKLAR KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

Cezaevlerindeki baskılara karşı İnsan Hakları Dernekleri ve duyarlı kesimlere çağrıda bulunan Hatice Duran, "Benim kızım üç senedir cezaevinde bulunuyor. 18 sene daha kalacak. Böyle bir muamele ile değil 18 sene, iki ay daha cezaevinden kalınmaz. Orada işkenceye maruz kalan sadece benim kızım değil, bütün kadın tutsaklardır. Bu nedenle herkesi cezaevlerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Tutsaklar Kürt halkının ve annelerin kırmızı çizgisidir. Bu çizgiyi aşarlarsa bizler de çocuklarımız için her türlü direnişi hayata geçiririz" diye konuştu.