Avrupa'nın birçok kentinde 'Adalet' eylemi-YENİLENDİ

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için Avrupa’nın birçok kentinde kadınlar tarafından yürüyüş ve miting düzenlendi.

Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin 5’inci yıl dönümü yaklaşırken, Kürt kadınları ve dostları Almanya’nın başkenti Berlin’de eylemdeydi.

Saat 13.00’da Brandenburger Tor’a da bulunan Fransa Büyükelçiliği önünde bir miting düzenlendi. DEST-DAN Kadın Meclisi tarafından düzenlenen eyleme çok sayıda kadın katıldı.

“Hepimiz Sara, Ronahi ve Rojbiniz”, “Hepimiz Charlie Hebdoyuz” yazılı pankartların açıldığı mitingde yapılan konuşmalarda “Katliamın üstü örtülmek isteniyor buna asla izin vermeyeceğiz” denildi.

Sağanak yağmur altında gerçekleştirilen eylemde Fransa’nın başkenti Paris’te 6 Ocak Cumartesi günü düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı da yapıldı.

Eylem boyunca Almanca ve İngilizce bildiriler dağıtıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Paris katliamının yıl dönümü vesilesiyle Fransız konsolosluğu önünde bir eylem düzenlendi. Eylemciler konsolosluğa Hollandaca “Adalet istiyoruz, Sakine Fidan Leyla 09.01.2013” yazılan siyah bir çelenk bıraktı.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da kadınlar Roj Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Fransız Konsolosluğu önünde bir miting düzenledi.

"Adalet istiyoruz", "Fransa bu senin ayıbın", "Susmak katliamın ortaklığı demektir", "Jin, jîyan, azadî", "Sara, Rojbin, Ronahi" sloganlarının İngilizce ve Kürtçe atıldığı mitingde sürekli konuşmalar yapıldı.

Çevreden geçenlerin de bilgilendirilidği eylem soğuk havaya rağmen 1 saat sürdü.

Eylem, 6 Ocak’ta Paris’te düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı ile sona erdi.

 

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Cansız, Doğan ve Şaylemez için bir yürüyüş düzenlendi.

Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi, Marsilya Ciwanên Azad, Marsilya Demokratik Toplum Merkezi tarafnıdan organize edilen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Canebiere Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Marsilya Valiliği önünde sona erdi. Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarının taşındığı yürüyüş boyunca sık sık, “adalet istiyoruz”, “Katil Türkiye, işbirlikçi Fransa” gibi sloganların yanı sıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen sloganlar da atıldı.

Valilik önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalarda katil Ömer Güney’in şaibeli bir şekilde ölümü ile Fransız devletinin de bu katliamın bir parçası olduğu belirtildi.

6 Ocak’ta Paris’te yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı ve Valilik yetkililerine dosya verilmesi ardından sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara Kadın Meclisi ve Offenbach Sara Kadın Meclisi, Hauptwache’de Cansız, Doğan ve Şaylemez için eylem düzenledi.

Saat 15.00’da bir araya gelen kadınlar Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Fransız devletinin katliamın üstünü kapatmak istediğine dikkat çekildi. Kürt kadınlarının bu davanın peşini bırakmayacağı da dile gelen konuşmalarda “Fransız devleti, Türk devleti ile işbirliği yapıyor, suskunluğu ondandır” denildi.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde, “Susmadık, susmayacağız, “Adalet talep ediyoruz”, “Jin, jiyan, azadî”, “Sara, Rojbin, Ronahi” sloganları atıldı.

Paris’te 6 Ocak’ta yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı ile eylem sona erdi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Cansız, Doğan ve Şaylemez için eylem düzenlendi.

Fransız konsolosluğu önünde bir araya gelen kitle sık sık, “Nerede adalet”, “Hepimiz Sakine, Fidan, Leylayız”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

DUİSBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilişinin 5.yılında Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafında Duisburg DKTM’de bir anma etkinliği düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan anmada Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi Sözcüsü Besra Uzun bir konuşma yaptı.

Uzun, “Avrupa devletleri çıkarları çerçevesinde faşist Türk devletinin tüm insanlık suçları ve ortaya çıkan suikast girişimleri, suikast listeleri tetikçileri, MİT’çilerin yakalanmasına rağmen göstermelik soruşturmalarla üstünü örtmekte, suç ortaklığı yapmaktadır” dedi.

Etkinlik Cansız’ın belgeselinin gösterimi ve 6 Ocak’ta Paris’te düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı ile sona erdi.