Beştaş: Paris katliamının üstü bilinçli bir şekilde karartılıyor

HDP Milletvekili ve hukukçu Meral Danış Beştaş, Paris katliamının aydınlatılmaması konusunda Türkiye ile Fransa arasında bir işbirliği olduğuna dikkat çekti.

9 Ocak 2013’te Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan, Gençlik Hareketi aktivisti Leyla Şaylemez’in katledilmelerinin üzerinden 7 yıl geçti. MİT’in suikastlardaki parmağı belgelerle açığa çıkmasına rağmen, katil zanlısı Ömer Güney’in 2016 sonunda tutulduğu cezaevinde şüpheli bir şekilde ölmesiyle dava başlamadan kapatılmıştı. Ailelerin adalet talebiyle Mart 2018’de yeniden başvuru yapması üzerine, Mayıs 2019’da adli inceleme başlatılmasına karar verildi. Soruşturmaya yeni bir yargıç atansa da 7 yıl geçmesine rağmen hukuki anlamda hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

‘9 OCAK BARIŞ İHTİMALİNE YÖNELİK KATLİAMDIR’

Katliamla ilgili olarak 8 Ocak’ta Meclis’e soru önergesi veren HDP milletvekili ve hukukçu Meral Danış Beştaş, adaletin 7 yıldır gelmemesinin arkasında uluslararası bir işbirliği olduğuna dikkat çekti.

ANF’ye konuşan Beştaş, başından beri davanın üstünün kapatılmak istendiğine işaret etti. Beştaş, Ankara’da başlatılan soruşturmanın tam bir muammaya dönüştüğünü, Paris’te ise katil zanlısı Ömer Güney öldükten sonra kapanan davanın tekrar soruşturma şeklinde açılıp, sürüncemede bırakıldığını kaydetti.

Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşen suikastların sadece suikast olarak açıklanamayacağına işaret eden Beştaş, Türkiye’de Kürt meselesinin çözümüne, barış ihtimaline yönelik bir katliamın söz konusu olduğunu vurguladı. O dönemde başbakan olan Erdoğan’ın da Bülent Arınç’ın da katliamın çözüm sürecine yönelik olduğunu açıkça beyan ettiklerini ve karşı tutum aldıklarını dile getiren Beştaş, o sözlerin de birçoğu gibi havada kaldığını; hatta bu konuda yapılan anmalar ve etkinlikler hakkında da soruşturma açıldığını hatırlattı.

‘FAİLLERİN GÜNEY İLE SINIRLI OLMADIĞINI BİLİYORUZ’

Suikastlarla alakalı ortaya çıkan MİT belgelerini de anımsatan Beştaş, dava dosyasında her ne kadar MİT yetkilileri bu konuda araştırma yapacaklarını açıklasalar da bunun da bir muammaya dönüştüğüne işaret etti. Beştaş, hiçbir resmi açıklama yapılmadığı gibi var olan belgeleri aydınlatacak bir gelişmenin de olmadığını kaydetti. Dava dosyasının bilerek karartıldığını vurgulayan Beştaş şöyle konuştu: “Faillerin sadece Ömer Güney ile sınırlı olmadığını çok iyi biliyoruz. Ömer Güney tek başına Türkiye’den çıkıp üç kadın siyasetçiyi hedeflemedi. Bunun devlet içinde veya dışında karanlık ve paramiliter güçlerle mutlaka bağlantıları vardı, ki var olduğunu biliyoruz. Dava dosyası da zaten buna işaret ediyor ancak hiçbir araştırma yapılmıyor; aksine devlet tarafından katledilen üç kadın siyasetçi kriminalize edilmeye çalışılıyor.”

‘FRANSA SUİKASTLARI AYDINLATMAYA MECBUR’

Fransa’nın katliamın aydınlatılması konusunda isteksiz olduğunu belirten Beştaş, sonuç itibariyle kendi topraklarında işlenen suikastlar söz konusu olduğu için, bunun arka planını aydınlatmaya mecbur olduklarını vurguladı. Fransa’nın Ömer Güney’in ölmesiyle adeta rahatladığı izlenimi verdiğini ifade eden Beştaş, davanın bu ölümün akabinde kapatıldığını söyledi. Fail ölmüş olsa bile Türkiye vatandaşı bir hainin söz konusu olduğunu hatırlatan Beştaş, bu konuda Türkiye’den herhangi bir açıklama yapılmadığının altını çizdi. “Belli ki katliamın üstünün örtülmesi konusunda Türkiye ile Fransa arasında bir işbirliği var” diyen Beştaş, bunun en somut örneğinin de davanın iki tarafta da yürümemesi olduğunu kaydetti.

Üç devrimci kadının hedef seçilmesinin de tesadüf olamayacağına dikkat çeken Beştaş, bu katliamın aynı zamanda aktif mücadele eden kadınlara da bir gözdağı niteliği taşıdığını dile getirdi. Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in kadın hareketindeki ve Kürt meselesinin çözüm mücadelesindeki öncü kadınlar olduğunu hatırlatan Beştaş, bu katliamla bu konumun hedeflendiğini kaydetti.

‘DAVANIN SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ’

Paris katliamının aydınlatılmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Beştaş, “Katliamın aydınlatılması Türkiye’de barışın anahtarı olabilirdi” dedi. Katliamın aydınlatılmamasının hak ihlallerine, savaşın devamına, çözümsüzlüğün derinleşmesine ve barışın ertelenmesine neden olduğunu belirten Beştaş, katliamın üstü örtülmeye çalışılsa da davanın sonuna kadar takipçisi olacakları mesajını verdi.