BİKG 6. konferansı başladı

Barış İçin Kadın Girişimi'nin konferansında kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı deneyimlerini paylaştı. Savaş politikalarının kadınlar üzerindeki etkisinin konuşulduğu konferansta, ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), “Kadınlar Barışta Israrcı: ‘Olağanüstü’ Hayat Deneyimlerimiz Işığında Geleceğimizi Konuşuyoruz” şiarıyla, Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun katılımıyla 6. Konferansını gerçekleştiriyor. Konferansın ilk oturumunda “Olağanüstü Hayat Deneyimlerimizi Koşuyoruz” adı altında savaş sürecinden bu yana erkek-devlet şiddetinde yaşananlar paylaşıldı.

ERALP: SAVAŞ 'ERKEKLİĞİ' DE KESKİNLEŞTİRDİ

Açılış konuşmasını yapan BİKG Üyesi Feride Eralp, kadınların savaşı artık yıkık kentlerin yanında gündelik yaşamlarında da yaşadıklarını belirtti, savaşın yoğunlaşmasıyla erkekliğinde de keskinleştiğine, OHAL’i kadınların yaşamlarında çok daha yoğun hissedildiğine vurgu yaptı.

KERESTECİOĞLU: YAN YANAYKEN KORKMUYORUZ

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 12 Eylül ve sonrasında da tek başına olduğunda korktuğunu fakat yana yana iken güçlü olduğunu hissettiğini söyledi. Kerestecioğlu, karşıda ciddi bir baskı varken kadınların da güçlü bir birliktelik yakalamak zorunda olduğuna vurgu yaptı. Kerestecioğlu, “En son 8 Mart'ta kimse sokağa çıkmazken kadınlar olarak büyük bir coşkuyla sokaktaydık. Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasının ardından eylemlerde kadınlar en öndeydi" dedi.

'KÜRDİSTAN İLE BATI'DAKİ KADINLAR ORTAKLAŞMALI'

Deneyimlerini paylaşan kadınlar, savaşın hayatlarını yok etmek istediklerini, bu yüzden sokaklara çıkıp ne istediklerini söylemek zorunda olduklarını, kapalı alanlarda değil meydanlarda olacaklarını kaydetti. Kürdistan ile Batı’daki kadınların ortak mücadele etmesi gerektiğinin ifade edilen oturumda, “Sokaklarda tankların geçmesini, evlerimizde bombaların patlamasını beklemeden bu savaşı durdurmak için mücadele etmeliyiz” denildi.
Basın emekçisi kadınlar da, OHAL’den önce de polis ve yandaş medyanın erkek çalışanlarının şiddetine uğradıklarını, OHAL’den sonra rahat bir şekilde haber takibi yapamadıklarını anlattı.
Ekoloji mücadelesi veren kadınlar, alanlarda iş makinelerinin önünde daha çok kadınların durduğunu, ekoloji mücadelesinden hayvan hakları mücadelesine kadar her türlü mücadelenin birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'KADIN SAVAŞÇILAR ONLARI KORKUTUYOR!'

Şırnak Belediyesi kadın çalışanlar da şunları aktardı: "Cizre’de yaşananlar, Şırnak’ta insanları göçe zorladı. Tüm bunlar olurken aynı zamanda kadınlar şiddete uğradığında orada bulunan kadın savaşçıların var olması erkekleri korkutmuştu. Kayyum atamalarında yönelimler yoğunluklu olarak kadın kurumlarına oldu."

'CEZAEVLERİNDE TECAVÜZE YELTENİYORLAR'

Öğrenci Heja Özdemir de cezaevi sürecini anlattı. Kadınlarla kalmanın deneyimlerini paylaşan Özdemir, devleti tüm çıplaklığıyla gördüğünü ,15 Temmuz’dan sonra gelen kişilerin çok yoğun işkencelerden geçirildiğini, kadınlara tecavüze yeltenildiğini söyledi.
Konferans, “Savaşta kadınlık ve erkeklik halleri nasıl değişiyor?” başlıklı oturum ile devam ediyor.
 

...