Bir dönüşün hikayesi, Şerjin Herekol

Eruh’tan Mersin’e zorunlu göçün birinci nesliydi, intikam yeminiyle dönüş yapıp Avaşin’de başladı. Basya’ya, oradan da Şengal’e uzandı. Özlemiydi Botan ve artık Gabar’daydı Şerjin…

Şerjin Herekol, devrim yürüyüşünü sanata, edebiyata döken, gerillacılık yürüttüğü coğrafyayı nakış nakış işlediği anlatımlarıyla kendisi gibi ölümsüzleştirdi.

Yurdundan edilen binlerce genç, yıllar sonra büyük intikam yeminleri, yurt sevgisi ve özlemi ile Türkiye metropollerini terk ederek Kürdistan dağlarının yolunu tuttu.

Eruh’tan göç etmek zorunda kalıp Akdeniz’de, sürgünde, yurtsever bir ailenin çocuğu olarak 28 Ağustos 1993’te dünyaya gelen Berivan Elçi, sürgünde eritilmek, soykırım kıskacında bitirilmek istenilen bir toplumun üyesi olarak çok genç yaşlarda farkın varmıştı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tüm Kürdistanlılara seferberlik çağrısıyla Mersin’den Kürdistan dağlarına dönen Berivan Elçi de bu gençlerden biriydi.

İLK ADIM AVAŞIN, SONRA BASYA

Avaşin, gerillada ilk adımlarını attığı mekandır Berivan’ın. Artık Şerjin Herekol olmuştur. Herekol Dağı’nın geniş eteklerinde büyüyememesine inat bağlılığının sembolü olarak soyadı olmuştur bu dağ.

Genç gerilla Şerjin, Avaşin’den başlar, ardından ele avuca sığmaz Basya gelir. Türk devletinin desteğiyle saldırıp Êzîdî Kürt soykırımı yapmaya çalışan DAİŞ’e karşı Şengal’e uzanır Şerjin. Barbarca saldıran DAİŞ’e karşı kahramanca savaşır.

NİHAYET BOTAN VAKTİ

Şerjin için artık Botan ile buluşma vaktidir. Zafer gerillası temposundan ödün vermede, halkının üzerinde uygulanan katliama dur diyebilmiş olmanın verdiği gururla Botan’a, Gabar’a doğru yola çıkar.

ÇIYAYÊ REŞ’TE FİNAL DESTANINI YAZAR

Gabar’ın Çiyayê Reş alanında, tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakıp coğrafya ve nüfus yapısıyla oynamak için inşa edilen Ilısu Barajı’nın yol güvenliğini sağlayan tepe eyleminde kahramanca direniş gösterir.

Arkadaşları Kendal (Celal Yavuz) ve Deniz (İslam Örnek) ile birlikte 16 Kasım 2017’de, Kürdistan’ın tarihini talan etmek isteyenlere gerillanın öfkesini ortaya koydu, final destanının yazdı.

ANLATIMLARIYLA DA ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ

Bir gerillayı, yine en iyi bir gerilla anlatabilir. Gerilla kalemi, güncesi, şiiri, edebiyatı, kavgayı, mücadeleyi, direnişi, savaşı, yol arkadaşlığını ve dağ sevgisini anlattığı kadar bir gerillayı da en iyi anlatabilir.

Gerilla Şerjin Herekol, devrim yürüyüşünü sanata, edebiyata döken, gerillacılık yürüttüğü coğrafyayı nakış nakış işlediği anlatımlarıyla kendisi gibi ölümsüzleştirdi.

ŞERJIN’IN GÜNLÜKLERİNDEN

İlk gerillacılık yürüttüğü coğrafyaya dair kaleme aldıklarının yanı sıra Kürdistan’ın bir başka ölümsüz komutanı Reşit Serdar ile ilgili şunları ifade eder günlüklerinde:

“Avaşin, Kürdistan’da ilk gerillacılık yaptığım mekan. Ne kadar da kutsal mekanlar ama değil mi? Gerillaya, gerillacılığa dair çok şey öğrendim ben Avaşin’den. Bir de yürekli ve cesaretli çocuklarını dağların. Kürdistan’ın dört parçasından yiğitlerin hikayelerini anlattı bana Avaşin usul usul. Mesela Botan’ın yürekli ve cesur evladını. Botan kadar savaşçı ve yürekliydi. Düşmanın korkulu rüyası. Düşman korkardı onun ismini ağzına almaya ya da anmaya. Çünkü onun adını anmak demek, düşman için felaket gibi bir şeydi. Bir kuş gibi dağdan dağa konardı. Kuşlar bile kıskanırdı onun yükseklerde seyretmesini.

AVAŞİN ANLATTI SENİ

Seni kime sorsam önce kederli bir gülümseme, tebessüm akıyor yüzlerden ve sonra gözler konuşuyor. Dil kilitleniyor seni anlatacak kelimeler şahsında. Seni Avaşin’e sordum. Neden hırçın olduğunu anlattı. Gücünü senden ve senin gibi tanıdığı yiğitlerden aldığını söyledi. Sen gidince çok daha asi olduğunu ve hırçınlaştığını da anlattı bana. Sana olan özlemini de anlattı Avaşin. Kuşların eskisi gibi ötmeyeceğini ve kimseye geçit vermeyeceğini de söyledi. Hırçın ve yalçın dağlarsa Şehîd Namirin diyerek kucaklıyorlardı seni.

KUZEY YOLCULUĞU GURURLANDIRIYOR

Önderlik, bir coğrafyaya, bir bölgeye aşık olmayın, takılıp kalmayın, eğer aşık olacaksanız Kürdistan’ın dört parçasına aşık olmalısınız, diyor. Bu çözümlemesi ne kadar da gerillanın yürüyüşünü özetliyor değil mi? Kürdistan’a olan aşkım, gerilla yürüyüşüm ve Avaşin’le başladı. Şengal’le en kutsal yürüyüşümü yaptım. Şimdi dört gözle beklediğim kısmına doğru yol alıyorum. Botan, yani Gabar yolculuğundayım.

Kuzey özelde de Botan-Gabar yolunda çok yoğun duygular yaşıyorum. Anne kucağındaki bebeklerin katledildiği, düşmanın halkımıza amansız saldırdığı şu günlerde Kuzey yolculuğu, gerilla olarak beni çok gururlandırıyor. Düşmana olan kin ve intikamla hem de büyük bir moral ve coşkuyla gidiyoruz. Orada katledilen tüm yoldaşlarımızın intikam duygularıyla yoldayım. Önderlik ile buluşma yürüyüşü, olarak nitelendiriyorum. Kürdistan’da duyduğum günden güne büyüyor ve Kürdistanileşiyor. Bu aşkı yaygınlaştırmak ve ülkemin dört bir yanına mücadelemle birlikte taşırmak istiyorum.”