‘Bir fotoğraf karesi hayatımı değiştirdi’

Beritan Amed, çocukken televizyonda gördüğü bir doçkacı kadın gerilladan etkilenerek, hayatına yön veren bir devrimci…

O anını, “Bir gün televizyon izlerken Doçka  silahı üzerinde duran bir kadın gerillanın fotoğrafını gördüm. O zamanlar kocaman bir silah üzerinde kadının gücünü görmüştüm. Tek hayalim o olamaya başladı” diye anlatıyor. O şimdi bir gerilla, hem de Doçkacı Beritan…

Doçkacı Beritan ile Avaşin’de karşılaşıyoruz. Avaşin’in yüksek zirvelerinden bir tanesi olan Şehit Serdar tepesinde görev yapan Beritan Amed’in alanın güvenliğinde de büyük bir sorumluluğu var.

HAYALİ ONUNLA BERABER BÜYÜMÜŞ

Görünüşte büyük bir güç isteyen fakat tamamen incelik isteyen bir silah üzerinde olan Amed'in hikayesi, üzerinde durduğu silah ile başladığını söyleyince şaşırıp ajansımızın mikrofonunu uzatıyoruz. Amed, çoğu Kürt çocuğu gibi o da toprağından edinilmenin verdiği acıyla büyümüş. 1990'lı yıllarda güvenlik projesi kapsamında ailesi, dayatılan koruculuk sistemine karşı çıkıp metropol kentlere göç ediyor.

'HEMEN BÜYÜYÜP DOÇKACI OLMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORDUM’

“Bir gün televizyon izlerken Doçka silahı üzerinde duran bir kadın gerillanın fotoğrafını gördüm. O zamanlar kocaman bir silah üzerinde kadının gücünü görmüştüm” diye hayatının en önemli kararını veriş anını anlatıyor. Tek hayalinin doçkacı bir gerilla olmak olduğunu söyleyen Amed şöyle konuşuyor: “Ben gerilla olmaktan ziyade ‘doçkacı bir kadın olacağım’ diyordum. Bir yandan da o kadar büyük bir silah üzerinde bir kadın görünce çok garipsemiştim. ‘Gücüm yetebilecek mi?’ diye düşünüyordum. Ama yine de vazgeçmiyordum hayallimden. Hemen büyüyüp doçkacı olmak için sabırsızlanıyordum.”

17 yaşına geldiğinde bir erkek bir de kız kardeşiyle beraber yönünü dağlara veren Amed, aslında doçka silahının güç değil kadın ayrıntısı istediğini ise pratikte öğrenmiş. Herkesin dağlara geldiğinde gerilla olmaya geldiğini söylediğini vurgulayan Amed, “Ama ben dağa ilk geldiğimde arkadaşları görür görmez ‘ben doçkacı olmaya geldim’ dedim. Hayatıma bir fotoğraf karesi yön verdi. Bunları söyleyince arkadaşlar çok şaşırdı. Ve arkadaşlar, bana bunun biraz uzun süreceğini söyledi, ama ısrar etmekten vazgeçmedim. Arkadaşlar da bana bunun gerçekleşmesi için belirli eğitimlerden geçilmesi gerektiğini söylediler. Ama ben, katılır katılmaz doçka hayalimi gerçekleştirmeliydim. Bunun için gelmiştim dağa ve sonra ki adımım doçkacı olup toprağımdan edinildiğimiz o günlerin intikamını almalıydım” diye anlatıyor.

GÜÇ DEĞİL, AYRINTI…

Israrları sonucunda bir süre sonra Beritan Amed, doçkacı olur. Amed, şimdilerde ise doçka ile ilişkisini şöyle özetliyor: “Arkadaşlar benim ısrarım üzerine beni eğitime göndermeyi düşünüyordular. Fakat ben dayanamayıp olduğum birlikte hemen öğrenmiştim ve çoktan doçkacı olmuştum bile. Ve aslında hayallimin çok gerçekçi olduğunu şimdilerde öğrendim. Aslında doçka silahı çok kaba görünüyor ama büyük bir güç istemiyor. Kadınının ince-ayrıntılı bakış açısı doçkanın temel kuralı diyebilirim. Ve şuanda da iyi ki bir fotoğraftan etkilenip hayatımın belirleyici kararı haline getirmişim diyorum.

Arkadaşlarının ona şimdilerde Doçkacı Bêrîtan diye seslendiği gerilla, günün 24 saati silahı üzerinde havadan ve karadan gelebilecek saldırıya karşı alan güvenliğini sağlıyor. Arkadaşlarının savunma gücü olan Amed, yeri geldiğinde havadan da gelişebilecek saldırı karşısında da saldırı pozisyonunda.