GÖRÜNTÜLÜ

Birçok kentte Fransız konsolosluğu önünde eylem

Paris Katliamı'nın 4’üncü yıl dönümü vesilesiyle Avrupa’nın birçok ülkesinde eylemler düzenleniyor. Birçok kentte Fransız konsoloslukları önüne siyah çelenkler bırakıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Fransız Konsolosluğu önünde eylem düzenlendi, siyah çelenk bırakıldı.

Kalabalık bir kitlenin katıldığı eylemde, “Fransa hukuku, Erdoğan’a kurban etti” yazılı siyah çelenk bırakıldı ve adaleti temsil eden kadın, adalet nöbeti tuttu.

Eylemde yapılan konuşmalarda ise Paris’te alenen yapılan ve bütün kanıtları belli olan bu katliam davasını sürümcemede bırakan Fransa’nın suç ortaklığının tescillendiği belirtildi.

9 Ocak günü saat 16.00’da Kleitspark’ta düzenlenecek eyleme güçlü katılım çağrısında bulunuldu.

Eyleme Berlin Êzidî Kadın Meclisi ve CİK Kadın Komisyonu adına da konuşmalar yapıldı. Eylem sırasında 3 dilde “Sara, Rojbin, Ronahi: Jin jiyan azadi”, “Biz adalet istiyoruz” sloganları atıldı ve bildiriler dağıtıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Amara Kadın Meclisi, Paris katliamını 4’üncü yıl dönümünde protesto etmek amacıyla Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelerek siyah çelenk bıraktı.

Fransız konsolosluğuna bir dosya da sunulan eylemde, Fransız devletinin bu kirli oyundan vaz geçmesi gerektiği ve katliamın üstünün bu şekli ile örtülemeyeceğine dikkat çekildi.

9 Ocak’ta Paris katliamının yıl dönümünde Frankfurt Hauptwache’de saat 16.00’da yapılacak eyleme katılım çağrısında da bulunuldu.

Eylem “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile sona erdi.

HANAU

Almanya’nın Hanau kentinde de Paris katliamı ile ilgili bir bilgilendirme standı açıldı. Paris katliamına ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde, katliamın üstünün örtülemeyeceği mesajı verildi. 9 Ocak’ta Frankfurt’ta yapılacak eyleme katılım çağrısında da bulunuldu. Eylem, “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sona erdi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de TJK-E ve SKB öncülüğünde Fransız Konsolosluğu önünde bir eylem düzenlendi. Cansız, Doğan ve Şaylemez’in posterlerinin de taşındığı eylemde sık sık, “Hepimiz Sakine, Leyla ve Fidanız”, “Katil TC”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de Fransız Konsolosluğu önünde düzenlenen eylemle siyah çelenk bırakıldı. Beritan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen eylemde, "Suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır" yazılı siyah çelenk taşıyan kadınlar, kısa bir açıklama yaptı. Paris katliamının aydınlatılması için davanın bir türlü başlatılmamasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Tetikçi Ömer Güney'in ölümünün davanın başlamasına kısa bir zaman kala gerçekleşmesinin Kürt kadınlarında şüphe uyandırdığı bildirilen açıklamada Fransa'nın katliamı aydınlatılması için artık harekete geçmesi gerektiği bildirildi. 

Yapılan açıklama sonrası Fransa Konsolosluğu'na siyah çelenk bırakıldı. Eylem sloganlarla sona erdi. 

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Paris katliamı protesto edildi. Sevê Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylemde Fransa Konsolosluğuna bir dosya sunuldu. 

Dosyada, katliamın üzerinden 3 yıl geçtiği hatırlatılarak; "Katliamın tek faili Ömer Güney’in 23 Ocak'ta başlayacak olan davasının öncesinde öldürülmesi ile, katliamın MİT ve Fransa istihbaratı ile birlikte işlendiğinin kanıtı ortadan kaldırılmıştır. Başta Fransa ve Türkiye hükümetleri olmak üzere, failin şüpheli ölümü Kürt halkına karşı ortak bir karar ile inkar tutumuna girdiklerini açıkça ortaya koymuşlardır" denildi. 

Sêvê Kürt Kadın Meclisi 7 Ocak'ta saat 12:30'da Kopenhag şehir merkezi Axeltorv meydanında yapılacak olan mitinge başta Kadınlar olmak üzere Kopenhag'da yaşayan tüm yurtsever Kürtleri mücadele kararlılığı ile mitinge güçlü katılım çağrısı yaptı. 

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde ve Demokratik Toplum Merkezi’nen de katılımıyla Cansız, Doğan ve Şaylemez’in katillerinin açığa çıkarılması talebiyle bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Canabiere meydanında toplanan yüzlerce kişi Valiliğin önüne kadar “Sessizliğiniz ortaklığınızdan mıdır”, “Politik suikastlara hayır”, “Cinayetin karanlıkta kalması insanlık onuruna bir lekedir” sloganları atıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarının da olduğu bayraklar ile cinayetin aydınlatılmasına yönelik pankartlar taşındı.

Valiliğin önünde toplanan kalabalığa Arin Mirkan Kadın Meclisi Sözcüsü Suzan Aydemir bir konuşma yaptı. Aydemir, bu cinayetin sadece Türk mitinin gerçekleştirdiği bir cinayet olmadığı bunun kirli bir ittifakla gerçekleştirilen bir katliam olduğunu ve Kürt kadınları için bu katliamın aydınlatılması bir mücadele gerekçesi olduğunu ve bu cinayet aydınlatılmadan mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Kürt siyasetçi Cuma Tak da konuşmasında “3 kadın arkadaşa karşı gerçekleştirilen bu katliam özgür yaşama karşı yapılan bir saldırıdır. Bu üç arkadaşın hedef gösterilmesi tesadüf değildir. Sakine Cansız PKK'nin ilk kuruluş kongresinde yer alan ve kendisiyle birlikte özgürlük ağacını büyüterek Kürtlerin bilinci, mücadelesi ve sesi olmayı başaran bir arkadaştır. Düşman Sakine, Rojbin ve Leyla arkadaşı katlederek Kürtlerin bilincini, ruhunu, özgürlük iddiasını yok etmek istediler. Ancak bizler burada bir kez daha tüm dünyaya mesajımız bu cinayet aydınlatılıncaya kadar haklı mücadelemizi yükselteceğiz.

Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylem daha sonra atılan sloganlarla sonlandırıldı” dedi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Paris katliamının aydınlatılması talebiyle adalet eylemi gerçekleştirildi.

Fransa'nın Rennes kentinde Zin Kadın Meclisi öncülüğünde üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinin Fransa adaletinin bu katliamı açığa çıkarılması gerekçesiyle oturma eylemi gerçekleştirdi. 
Rennes belediyesi önünde düzenlenen eylemde "Fransız makamlarından bu katliamı açığa çıkarılması için her zaman eylemde olacağız" denildi.