'Birlik olursak kazanımlarımız da büyür'

Üçüncü Ulusal Kadın Konferansı'na katılan Kürt kadınları, "Birlik olursak hem kazanımlarımız büyür hem de sorunları daha kolay çözebiliriz' dedi.

Kürdistan'ın dört parçasından kadınların 3'üncü Ulusal Kadın Konferansı için Süleymaniye'de düzenlediği toplantıya katılan kadınlar, Kürt halkının birliğinin de kadınların birliğinden geçtiğini kaydetti. Toplantıya katılan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) parlamenteri Meryem Samed, Cizîrê Kantonu Eş Başkanı Hediye Yusif ve Tevgera Azadiya Jinên Êzidî (TAJÊ) üyesi Ferîde Sedûn ANF'ye konuştu.

'KÜRT BİRLİĞİNE DE KATKI SUNACAK'

Toplantının Kürt kadın ve ulusal birliği için önemli olduğunu kaydeden YNK parlamenteri Meryem Samed "Kürt kadınların 3'üncü Ulusal Konferanslarını gerçekleştirmek için bugün burada bir arada olmaları çok güzel. Kürt kadınların siyasette olduğu gibi yaşamın tüm alanlarında rollerini oynadıklarını bir kez daha görüyoruz. Ulusal birlik için oynadıkları rol de bunlardan biridir. Bana göre önemli bir çalışma oldu. Şimdi de konferansımızın hazırlık komitesini oluşturacağız. Umuyorum ki güzel bir çalışma olacak ve Kürt ulusal birliği de Kürt kadınların birliği üzerinde gelişir" dedi.

'ÇÖZÜM MEKANİZMASI OLABİLİR'

Yaptıkları çalışmanın sonucunda bir mekanizma kurmayı hedeflediklerini söyleyen Samed, Kürdistan'ın her parçasında kadınların farklı sorunlarla yüz yüze kaldığını kaydederek "Ayrıca bu çalışmamızın Kürdistan'ın neresinde olursa olsun, kadınların sorunu için bir çözüm mekanizmasına dönüşmesi hedefimiz var. Çünkü Kürdistan'da kadın hakları bakımından önemli bir düzey yakalamış olsak da istenilen düzeyde değiliz" diye belirtti.

ULUSAL BİR ÇATI

Kürt kadınların başta Rojava olmak üzere büyük bir rol üstlendiklerini ve bu rolü de başarıyla sürdürdüğünün altını çizen Cizîrê Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yusif ise kazanımların bütülmesi için birlik ve ortak mücadelenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Yusif, "Ortadoğu'da yaşanan kritik gelişmelere baktığımızda Kürt kadınlarının bu süreçte öncü rolünü oynadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kadınlar hem toplumu savunma hem de onu örgütleme ve dönüşümünü sağlamada büyük rol oynadı. Bundan da hareketle bizler de kadınların toplumun birliğini sağlayabileceğini söylüyoruz. Bunun için de Kürt kadınlarının ulusal bir çatı altında bir araya gelmesini ve kazanımlarını büyütmeleri gerektiğini belirtiyoruz" ifadelerinde bulundu.

'ÖRGÜTLÜ KADIN ÖRGÜTLÜ TOPLUMU YARATIR'

"Örgütlü bir kadın örgütlü bir toplum yaratabilir" diyen Yusif, şunları söyledi: "Eğer Kürt toplumu da birliğini ve örgütlülüğünü sağlarsa, her türlü saldırıya rağmen büyük ve tarihi adımlar atabilir. Bizler de bu toplantımıza kadınların yaşadığı sorunlar ve toplumun da geri kalmasına neden olan sorunları ele aldık. 3'üncü Ulusal Kadın Konferansı hazırlık çalışmaları için 22 kişilik bir komite kurduk. Kürt kadınların bu tarihi süreçte önemli gelişmelere kapı aralayacak çalışmalara imza atacağına inanıyoruz."

'BAŞIMIZ DİK VE BURADAYIZ'

Toplantının Şengal delegesi Tevgera Azadiya Jinên Êzidî (TAJÊ) üyesi Ferîde Sedûn da bir Êzidî kadını olarak ilk kez böyle bir toplantıya katıldığını belirterek, "Yaşadığımız fermanlara rağmen başımız dik ve buradayız" dedi. Sadûn, "Her parçadan ve çok farklı görüşten Kürt kadınların yer aldığı bu toplantı bizim için çok önemliydi. Aynı zamanda biz Êzidî kadınlar için bir ilkti. Bizler Êzidî kadınları olarak başımız dik bir şekilde bu toplantıya katıldık. Bizler tarih boyunca 74 ferman yaşadık. Bir ferman daha yaşamamak için Êzidî kadınlar olarak örgütlenme kararı aldık. Şu anda bile 4 binden fazla Êzidî kadın DAİŞ çetelerinin elindedir. Diğerlerimiz de dünyanın dört bir yanına dağıldık. Bunların olmaması için birlik diyoruz" diye konuştu.

'ÊZIDÎ KADINLAR BUGÜN RAKKA'YA OPERASYON DÜZENLİYOR'

DAİŞ çetelerinin pazarlarda sattığı Êzidî kadınların bugün DAİŞ'in "başkenti" Rakka'da düzenlenen operasyona katıldığını hatırlatan Sadûn, şunları dile getirdi: "Her şeyden önce kadınlar arasında bir ittifakın olması gerekir. Kadınlar arasında ittifak olmadığı sürece toplum arasında da ittifakın olması zordur. Bizler Êzidî kadınlar olarak Şengal'de bir örgütlenme sağladık. Askeri ve toplumsal alanda örgütlülüğümüzü sağladık. Silahlanan Êzidî kadınlar, bugün Rakka'ya giderek DAİŞ'e karşı savaşıyor. Bizim için bundan daha büyük bir şey olamaz."