Bu bayramda da haykırdılar: Failler belli kayıplar nerede?

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 649’uncu kez Galatasaray Meydanı'ndan "Failler belli kayıplar nerede?" diye haykırdı.

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 649’uncu kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Eylemde açılan, “Failler belli kayıplar nerede?” pankartının üzerine kırmızı karanfiller ve "barışı" simgeleyen beyaz tülbent bırakılarak kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Önceki bayramlar gibi bu hafta da bayramı Galatasaray Meydanı’nda adalet talep ederek geçiren kayıp yakınları ve Cumartesi insanları, bir kez daha adalet talebinde bulundu. Bu haftaki eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve yazar Aslı Erdoğan da katıldı.

'DOZERLER İLE YIKIMLAR YAPILIYOR'

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptığı konuşmada, bir bayramda daha Galatasaray Meydanı’nda olduklarını dile getirerek, “Türkiye kendi tarihinin en hukuksuz dönemini yaşıyor. İktidar kendi iktidarını TOMA ve dozerlerle koruyor. Dozerlerle yıkımlar yapılıyor, TOMA’larla halk susturulmaya çalışılıyor” dedi.

BİR HAFTA ÖNCE KEMİKLERİNİ BULDULAR

Bu haftaki eylemde 1996 yılında Şırnak Güçlükonak'ta gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Ahmet Kaya ve Halil Kaya'nın failleri soruldu. Bir hafta önce babası ve amcasının kemiklerine ulaştıklarını dile getiren Ahmet Kaya'nın kızı Emine Kaya Erbek, Güçlükonak’ın Taşkonak köyünde 10 kişilik toplu mezarda baba ve amcasının kemiklerini çıkardıklarını dile getirerek, “10 kişilik cenazeleri üç tabuta koyduk. Cenazeleri Yatağankaya köyüne defnettik. Baraj yapımları sırasında cenazeler bulundu. Cenazelerin çıkarılması için yaptığımız hiçbir başvurudan yanıt alamadık” dedi.

'BARIŞ YAŞAMIN TEMEL UNSURUDUR'

Haftanın basın açıklamasını yapan Cumartesi insanlarından Serpil Taşkaya, “Savaşların, silahlı çatışmaların ve ihtilafların giderek arttığı bir dünyada yaşıyoruz. İşte bu yüzden 1 Eylül Dünya Barış Günü ertesinde tekrar ediyoruz: Barış insan onuruna yaraşır bir yaşamın temel unsurudur. Barış hakkı, bireyler açısından da bir insan hakkıdır. Barış, bu meydanda fotoğraflarını taşıdığımız mezarsız bırakılanlarımız için bir armağan olacaktır” dedi.

'MEZARSIZ ÖLÜLER COĞRAFYASI'

“Bugün bayram ve bu bayrama da ‘çiçek bırakacağımız bir mezar’ düşümüzü gerçekleştiremeden girdik” diyen Taşkaya, şöyle devam etti: “Bu bayramda da hakikat ve adalet talebiyle Galatasaray’dayız. Çünkü her sevincin eksik ve buruk yaşandığı mezarsız ölüler coğrafyasında bizi mezarsızlığa değil bayramsızlığa mahkûm ettiler. Bayramları, huzur ve sevinç günleri olmaktan çıkartıp; bize yaşatılan haksızlığa, hukuksuzluğa ve bize yaşatılan derin acılara isyan günlerine çevirdiler. Bayram vesilesiyle bir kez daha hatırlatıyoruz: Bizi mezarsız bırakan, evlatlarımızı kaybedenleri cezasızlıkla koruyan politikalar yalnız bizi etkilemekle kalmıyor; Türkiye’nin demokratikleşmesini de engelliyor.”

Bayram vesilesiyle devleti yönetenlere seslenen Taşkaya, “Adaletin gerçekleştirilmesi; her insana istisnasız ve eşit olarak insan haklarının sağlanması ile mümkündür. Herkes için huzur ve barış, herkes için bayram sevinci yaşanabilmesi için Türkiye’nin önce insan haklarına ve adalete ihtiyacı var. Yurttaşların hak ve özgürlüklerini esas alan adil bir yönetime ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirmeden, bunun için çaba harcamadan bayramdan, huzur ve barıştan söz etmek hakikati öldürmektir" dedi.