Buldan: AKP'de panik, muhalefette umut artıyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP'deki panik havasının giderek arttığına dikkat çekerek, "İnsanlar artık AKP'nin 16 yıllık iktidarının bitmesini istiyor" dedi. Buldan, HDP'nin baraj altında bırakılma riskine karşı da seçmenleri uyardı.

İktidarın “HDP’yi sandığıa gömün” söylemi sonrası baskıların yoğunlaşacağını; ancak HDP’nin güçlü bir temsil oranıyla başarı sağlayacağını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Çalamayacakları kadar oyumuz olmalı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim gündemine dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.

Buldan, 24 Haziran'daki baskın seçimlerin Türkiye açısından kritik önemde olduğunu belirtirken, OHAL koşullarında yapılacak olan bir seçimin meşru olmayacağını da söyledi.

İktidarın sandık güvenliğini tehdit ettiğine vurgu yapan Buldan, buna rağmen halkın ve partilerin sandıklara sahip çıkacağını söyledi.

HDP'nin ittifaklardan dışlanmasına değinen Buldan, HDP'nin baraj altında bırakılmak istendiğini ancak bu oyunu bozacaklarını dile getirdi. Buldan, HDP'nin baraj altında kalmasının AKP'nin lehine olacağına işaret etti.

Buldan, ikinci tura kalacak olan adaylar arasında elbette ki bir tercih yapılacağını ifade ederken, "Ancak bu tercih daha çok HDP'yi Türkiye halklarını, Kürtleri ilgilendirecek olan bir konu olduğu için daha sonra yapacağımız toplantılar ile birlikte Türkiye halklarının, Kürt halkının yararına olacak şekilde bir karar almaya çalışacağız" diye konuştu.

'MUHALEFETTE OLUMLU HAVA, AKP'DE PANİK ARTACAK'

Muhalefet cephesindeki olumlu havanın artacağını, AKP'deki panik halinin de süreceğini söyleyen Buldan, "AKP hükümetinin açıkladığı manifestonun içinin boş olduğunu herkes gördü, halk bunun farkında. (...) İnsanlar artık AKP'nin 16 yıllık iktidarının bitmesi ve mevcut durumun değişmesi yönünde bir kanaat içerisindedir. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükûmetin her türlü hukuksuzluğu, haksızlığı yaptığı bir süreçte Türkiye toplumu kendi kararını farklı bir şekilde verecek, iradesini 24 Haziran seçimlerinde sandığa yansıtacak" diye kaydetti.

İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ

Kürtler arası ittifak beklentileri ve görüşmelerine ilişkin de soruyu yanıtlayan Buldan, şunları söyledi:

Biz bölgede güçlü bir şekilde özellikle Kürt halkının birlikte hareket etmesi noktasında ve bir ittifakın oluşması konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde Kürtlerin birlikte hareket etmesinin sadece seçimle sınırlı kalmaması gerektiği ve seçimden sonra da devam etmesi konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Diyarbakır'daki bir çok Kürdistani parti özellikle HDP'yi destekleyeceği yönünde kararlar aldı ve kamuoyuna yansıdı. Halen devam eden görüşmeler de var. İfade edilen ya da ismi söylenen partilerin dışında kalan partilerle de görüşmeler devam ediyor. Birkaç gün içerisinde bunlar da muhtemelen sonuçlanacak ve onlar da deklare edecekler. Bu önemlidir, Kürtlerin birliği konusunda bunun çok anlamlı ve kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Ancak 24 Haziran seçimleri bunun bir parçası elbette ki. Bu süreç belki buna bir vesile olacaktır. Ancak Kürtler arasındaki ittifak seçimle sınırlı kalmayacak. Daha sonra da devam edecek olan görüşmelerdir. Ben bunun mutlaka sonuca ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Kürt halkının birlikte hareket etmesinin, birlikte tutum takınması ve birlikte söz söylemesinin zamanı artık gelmiştir. Bu anlamda yapılan görüşmelerin önemli olduğunu ama bundan sonraki görüşmelerin de bu derece kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum.

(...) Tabi ki biz sadece Türkiye'nin doğusunda Kürdistani partiler ile değil, Türkiye'nin batısındaki sol-sosyalist ve demokratik çevrelerle de görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çok olumlu anlamda sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Yine aynı Kürdistani partileri gibi Türkiye'nin batısındaki sol partiler de açıklamalarını yaptılar. Ancak henüz sonuçlanmayan görüşmelerin devam ettiği partiler var. Bunlar da en kısa sürede görüşlerini ve açıklamalarını yapacaklar. Aslında Türkiye'deki herkes artık AKP'nin bir şekilde gitmesi yönünde karar almış ve bu kararları ile birlikte de en doğru yolun HDP olduğu fikrini taşıyorlar. Sanırım birkaç gün içerisinde diğer sol partiler de bu yönlü açıklamalarını yapıp, HDP'yi destekleme yönünde kararlarını açıklayacaklar."

'BARAJ ALTINDA BIRAKILMAK İSTENECEĞİZ; DİKKAT EDİLMELİ'

Buldan, "Parti olarak yaptığınız bir anket araştırması var mı? HDP’nin kimi çevrelerce dillendirildiği gibi baraj altında kalma ihtimali var mı" soruları üzerine de, şunları ifade etti: "Sınırda olduğumuzu ifade etmek isterim. Yüzde 10 seçim barajı var ve HDP tüm anketlerde yüzde 10 bandında gözüküyor. Erdoğan’ın 'HDP'yi sandığa gömün' mesajıyla birlikte HDP'ye çok yüklenecekleri aşikar. Dolayısıyla halkımız bu hassasiyetle hareket etmelidir. Yani artık HDP'de birleşmenin, HDP'de ortaklaşmanın zamanı gelmiştir. Diğer zamanlarda ya da geçmiş dönemlerde AKP'ye oy veren Kürtler açısından da bunu ifade etmekte fayda var. Batıda yaşayan Kürtlerin, özellikle AKP'ye oy veren Kürtlerin artık bir kez daha şapkasını önüne koyup, düşünmesi gereken bir zamana girdik. HDP'yi baraj altında bırakmaya çalışan bir zihniyete karşı Türkiye’nin her yerinde HDP'ye güçlü bir sahiplenmenin olması gerektiğini düşünüyorum. Yani çalamayacakları kadar oyumuzun olması gerekiyor.

Elbette ki çalmaya çalışacaklar, elbette ki bizi baraj altında bırakmaya çalışacaklar. Kimi yöntemlerle bunu gerçekleştirmeye çalışacaklar ama biz her şeye rağmen halkımızın öz gücüne inanarak, halkımızın HDP'ye sahiplenmesini bilerek bu baraj meselesini rahatlıkla aşabileceğimize inanıyoruz. Ancak hiç kimsenin rahat olmaması gerektiğini düşünüyorum. Herkes tedirgin bir şekilde oy kullanmaya gitmelidir. HDP barajı aşmalıdır anlayışı ile sandığa gitmelidir ama aynı zamanda da oyuna sahip çıkmalıdır. Sandığını terk etmeden oyunu kullandığı okulun önünü terk etmeden sandığına ve oyuna sahip çıkarak ancak bunu aşabileceğimize inanıyoruz."

Adaletsiz seçim yarışına dikkat çeken Buldan, Selahattin Demirtaş'in rehin tutulmasına derhal son verilmesini istedi.