Buric: İlk görevimiz, AİHM kararlarının uygulanması

AK Genel Sekreterliği'ne seçilen Marija Pejcinovic Buric, "İlk görevimiz, AİHM kararlarının uygulanması olacak" dedi.

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreterliği'ne yaz oturumlarında seçilen, Hırvatistan'ın eski Dışişleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric, bu hafta resmen başladığı görev konuşmasında, "AİHM’in kararlarının yerine getirilmesi en başta gelen görevimiz" dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Buric, hukuk devleti ilkelerine uyulması, yerel demokrasinin yaşam bulması, sosyal hakların geliştirilmesine öncelik vereceğine dikkat çekti.

Pejcinovic Buric'in gelecek 5 yıl için Avrupa Konseyi Genel Sekreteri görevini yapması bekleniyor . Buric’in beş yıllık görevi boyunca Türkiye, Rusya ve Ukrayna gibi konseyin farklı organlarında gündemi çokça meşgul eden üyelere odaklanması bekleniyor. 

HDP HEYETİ İLE GÖRÜŞECEK

Bu arada, 70. yıl dönemini kutlayan Avrupa Konseyi'nin tarihinde bugüne kadar sadece ikinci kez bir kadın genel sekreter görev yapacak. Fransız parlamenter Catherine Lalumiere, 1989 yılında AKPM tarafından genel sekreter seçilmiş ve bu görevi 1994'e kadar sürdürmüştü. Bu görevi 10 yıldır sürdürmekte olan Norveçli Thorbjorn Jagland'dan devralan Marija Pejcinovic Buric‘in bu hafta AKPM’de yer alan HDP heyeti ile göreşme yapması da bekleniyor.