Cannes’da ‘Güneş’in Kızları’ galasında kadın çıkışı-YENİLENDİ

71’ncisi Uluslararası Cannes Film Festivali çerçevesinde Eva Husson’un DAİŞ’e karşı savaşan Kürt kadınlarını anlatan “Güneş’in Kızları” filmi gösterildi.  

71’nci Uluslararası Cannes Film Festivali, devam ediyor. Şimdiye kadar birbirinden etkili filmlerin gösterildiği festivalde, dün akşam Fransız yönetmen Eva Husson’un DAİŞ’e karşı savaşan Kürt kadınlarını anlatan Güneş’in Kızları (Girls of the Sun) filmi gösterildi.

Akşam saatlerinde gösterilen film, gala ile birlikte iki de ayrı salonda basın gösterimi yapıldı.

İlginin oldukça yoğun olduğu film, 1 saat 55 dakika. Film, özelikle DAİŞ’in 2014 yılında Şengal’e saldırmasında yaptığı katliamlar ve bunlara karşı savaşan Kürt kadınlarının mücadelesini konu alıyor.

Oyuncularının yanı sıra, yönetmen ve film ekibinin de tamamen kadın olması dikkat çekerken, bu manzara 71’nci Cannes’a da damgasını vurdu.

Bu yıl, Eva Husson ile birlikte toplam 3 kadın yönetmen Cannes’ın büyük ödülü olan “Altın Palmiye” için yarışıyor. Bu da geçen yıl yapılan “Cannes’da kadınlar sadece kırmızı halıda mı yürüyor” eleştirilere bir cevap olurken özelikle dün akşam yapılan “Güneş’in Kızları” filmi galasında festivalin bu yılki kadın jüri başkanı Catte Blanchett, Kristen Stewart, Claudia Cardinale,, Marion Cotillard, Léa Seydoux,Selma Hayek, Eva Husson, Golshifteh Farahani ve Emmanuelle Berco olmak üzere toplam 82 kadın, ayrımcılık ve haksızlığa karşı kırmızı halıda yürüdü.

Kadınlar, 71 yıllık Cannes festivali tarihi boyunca şimdiye kadar toplam 82 kadın yönetmenin filmini gösterilmesine tepki gösterdi. Bu yürüyüşün direnişçi Kürt kadınlarını anlatan filmin galasında yapılmasıysa festival kulislerinde, kadına yönelik yapılan ayrımcılığın yanı sıra Kürt kadın mücadelesine olan destek mesajı olarak algılandı.