Cansız, Doğan ve Şaylemez anmaları devam ediyor

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez, Avrupa’nın birçok kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Paris’te katledilen üç kadın devrimci anıldı.

DEST-DAN Kadın Meclisi tarafından organize edilen anmaya, Cansız’ın anne ve babası ile akrabaları başta olmak üzere çok sayıda kadın kurumu üyesi ve temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada NAV-DEM Berlin adına Eş Başkan Yeko Ardıl bir konuşma yaptı. Kürt halkının adalet arayışının 5 yıldır sürdüğünü ve MİT yöneticilerine yönelik yapılan operasyon ile Kürtlerin yüreğinin biraz da olsa sevinç ve coşkuyla dolduğunu söyledi.

BABA CANSIZ: KIZIM KAVGASIZ BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE VERDİ

Anmada konuşan İsmail Cansız ise, “Kızım hayatı boyunca barış ve kardeşlik için mücadele verdi. Onun tüm kavgası kavgasız bir dünya içindi ve bu uğurda da canını verdi. Hepinizi onun yoldaşları olarak burada olduğunuz için selamlıyorum” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına ise Nupel Munzur bir konuşma yaptı. Kürt kadın devrimciler olarak Cansız’a çok şey borçlu olduklarını söyleyen Munzur şöyle devam etti: “Kavgayı, dik durmayı, mücadeleyi ve Önderliği en iyi şekilde anlamayı Sara arkadaştan öğrendik.”

Konuşmalardan sonra, Cansız, Doğan ve Şaylemez’in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösterimi ardından Cansız’ın annesi, kendi elleriyle hazırladığı niyaz ve lokmayı katılımcılara dağıttı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Cansız, Doğan, Şaylemez, katledilişlerinin 5’inci yılında anıldı, faillerinin yargılanması istendi.

Kopenhag Sêvê Kadın Meclisi tarafından organize edilen anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anma etkinliği Cansız, Doğan ve Şaylemez ile devrimci mücadelede katledilen Sêvê Demir ve arkadaşları ile Besta’da şehit düşen gerilla komutanı Delâl Amed ve kadın arkadaşlarının yaşam öyküsünü konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından TJK-E adına söz alan aktivist Beritan Nisebîn; “Şehit namırın salt bir slogan değil bizler için her bir arkadaşın bizlere bıraktığı bir direniş ruhu, özelliği ve ilhamı temelinde her bir arkadaşın faşizme ve egemen erkek zihniyetine karşı bir hamle yaratmıştır” dedi.

Kadın devrimcilerin katledilmesinde Türk devleti ile birlikte Fransız devletinin de rolü olduğunu vurgulayan Nisebîn Fransa yargısı da en az bu cinayeti işleyenler kadar sorumlu olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Cansız, Doğan ve Şaylemez'in mücadele arkadaşları mücadele içinde birlikte yaşadıkları anılarını dile getirdiler.

Anma etkinliği Hozan Figen'in müzik dinletisi ile sona erdi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde Cansız, Doğan ve Şaylemez anıldı.

Beritan Kadın Meclisi bileşenleri, İsviçre Sosyalist Kadınlar Birliği ve onlarca Kürdistanlının katıldığı anma, saygı duruşu ile başladı.

Beritan Kadın Meclisi adına Asuman Erginci yaptığı konuşmada, “Oslo barış görüşmeleri sürdüğü sırada işlenen bu AKP devletinin bütün kirli yüzünü ortaya çıkartmıştı. Bu katliamla Kürt Özgürlük Mücadelesine büyük bir darbe vurmak istediler. Bunu başaramadılar, Kürt Özgürlük hareketi bunu deşifre etti, failleri açığa çıkartı” dedi.

Sosyalist Kadınlar Birliği İsviçre Temsilcisi Leyla Şahin, “Saraların açtıkları yol bizim yürüyeceğimiz yoldur” dedi.