Cansız, Doğan ve Şaylemez birçok kentte anıldı

Paris'te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez birçok kentte etkinliklerle anıldı.

VAN

Cansız, Doğan ve Şaylemez, Van ile Çaldıran ilçesinde anıldı.

9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Van DBP İl binasında düzenlenen etkinlikle anıldı.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP, DBP il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadının katıldığı anma saygı duruşu ile başladı.

Anmanın yapıldığı salona "Özgürlük aşkınız mücadele gerekçemizdir" yazılı pankat asıldı. Anmada konuşan TJA aktivisti Gülcihan Şimşek, Cansız şahsında katledilen kadınların mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti. Şimşek, "Paris'te üç kadın devrimci, egemen güçler tarafından katledildi. Üç kadın siyasetçi şahsında Kürt kadın hareketini bitirmek istediler. Ama bizler mücadeleyi daha da yükselterek, cevap olduk" diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise şunları söyledi: "Sakinelerin şahsında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ideolojisini bitirmek istediler. Mücadele eden kadınlar hiçbir zaman zulme boyun eğmedi eğmeyecekler. Sakinelerin katledilme amacı özgür Kürt kadın hareketini tasfiye etme planıydı. Amaçlarına ulaşamadılar. Çözüm sürecinde bu katliamın olması İmralı'ya ve Kürt halkına çok açık bir mesajdı. Devlet barış istemediğini açık ve net gösterdi. Ama biz kadınlar boyun eğmeyeceğiz ve kazanacağız."

Anma, şiir dinletisi, klam ve sinevizyon gösterimi ile son buldu.

Van’ın Çaldıran ilçesinde de her üç Kürt kadın devrimci anıldı.

URFA

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Urfa bileşenleri, Cansız, Doğan ve Şaylemez'i andı. HDP İl Örgütü binasında yapılan anmaya, HDP, DBP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarının asıldığı anmada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, kadın mücadelesinde öncü olan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i saygı ve minnetle andıklarını belirtti.

Yine Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır’ın Paris katliamının haftasında öldürülmelerinin tesadüf olmadığını kaydeden Sürücü, "Kürt halkının ve Kürt kadınlarının sömürgeciliğin dayattığı köleliğe karşı özgürlük mücadelesinin yükseltildiği öz yönetim direnişinde öncü rol oynayan bu arkadaşlarımız tarihe eşsiz bir irade, direniş ve özgürlük tutkusu kazandırdılar. Cesaretleri, inançları ve umutlarıyla bize miras bıraktıkları değerler için onlara minnettarız" dedi.

Katliamcı ve sömürücü sisteme son verilinceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Sürücü, şöyle dedi: "Paris ve Silopi katliamcılarına karşı özgürlük direnişi ve mücadelemizi her ev, sokak, köy ve kentte örgütlenerek büyütelim. Bu anlamda 5 ve 9 Ocak tarihlerini siyasi kadın katliamlarına karşı Mücadeleyi Yükseltme Haftası olarak ele alacağız. Nerede olursak olalım mücadelemizi en amansız biçimde vereceğimizin sözünü veriyoruz."

Anma, sloganlarla sona erdi.

MARDİN

Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Mardin’de de anma etkinliği düzenlendi. HDP ve DBP il örgütleri ile Mardin Kadın Platformu öncülüğünde HDP il binasında düzenlenen anma, saygı duruşuyla başladı.

Anmada konuşan DBP PM üyesi Semire Kut, kadınların üzerinden soykırım gerçekleştirilmek istendiğini ifade etti. Sakine Cansız’ın iktidar sistemine karşı mücadele verdiğini kaydeden Kut, “Heval Sara mücadeleye başladığında birçok engelle karşılaştı. Sisteme karşı duruşuyla, bütün zorluklara rağmen ayakları üstünde durdu. Bugün Saraların mücadelesi, milyonlarca kadının mücadelesine dönüştü. Milyonlarca kadının sesi sokaklarda yankılanıyor. Kadınlar, topluma öncülük ediyor. Bu kadın mücadelesinin öncüsü olan Sara, Fidan ve Leyla sayesinde gerçekleşti” diye konuştu.

Kut, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da öldürülen Kürt kadın siyasetçiler DBP PM üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ve KJA aktivisti Fatma Uyar’ı da andı.

Anma “Saralardan Sêvêlere bir direniş tarihi” isimli sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

AMED

Amed’de de TJA bileşenleri, 3 Kürt kadın siyasetçiyi HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında bulunan Vedat Aydın Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdiği etkinlikle andı. Anmaya, HDP Milletvekili Feleknaz Uca, TJA aktivisti ve eski milletvekilli Ayla Akat Ata'nın yanı sıra Barış Anneleri Meclisi, HDP ve DBP yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı. Paris ve Silopi'de öldürülen kadın siyasetçilerin fotoğraflarının asıldığı anmada, "9 Ocak katliamını lanetliyoruz" pankartı ile karanfiller ve mumlar yer aldı. Saygı duruşunun ardından "Saralardan Sêvêlere bir direniş tarihi" adlı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra anmada konuşan TJA aktivisti Nihayet Taşdemir, katliamın planlı yapıldığını belirterek, kadın hareketi olarak onlara verdikleri sözü taşıyarak mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

HDP'li Feleknaz Uca ise, yaşamını yitiren 3 arkadaşları şahsında yaşamını yitiren tüm direnişçi kadınları anarak, "Onun felsefesini tanıdığımız için Kürt kadınları olarak başımız diktir. Sakine bana 'Ne zaman Amed’e döneceğim. Amed Newrozu'na geleceğim' derdi. Bana 'Sen şanslısın' derdi. Sevda şehri deniliyordu Paris için, eşitlik şehri denilirdi. Paris biz Kürtler ve kadınlar için acı ve nefret oldu. Bu kadar istihbarata rağmen böyle bir katliam nasıl gerçekleştirildi? Kamera kayıtları nasıl silindi? Ve nasıl bu katliamın hesabı sorulmadı?" diye sordu.

Fransa Hükümeti'ne failleri yargılama çağrısında bulunan Barış Annesi Kudret Elalmaz da, "Şehit namirin" diyerek konuşmasını tamamladı. Elalmaz’ın sözlerine, kadınlar da zılgıt ve alkışlarla destek verdi.

Anma etkinliği konuşmaların ardından Navenda Çanda Mezopotamya (NÇM) tarafından verilen şiir ve müzik dinletisiyle son buldu.

İZMİR

TJA İzmir’de Cansız, Doğan ve Şaylemez'i andı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İzmir İl Örgütünde gerçekleşen anmaya HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleriyle birlikte çok sayıda kadın katıldı. Salona, Cansız, Doğan, Şaylemez ve Silopi’de öldürülen Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar’ın fotoğrafları asıldı. Anmada konuşan Barış Annesi Cemile Aydın, Sakinelerin bıraktığı mücadele bayrağını Sêvêlerin aldığını ve mücadeleleriyle tarihe geçtiklerini söyledi.

Kadınlar olarak bu mücadele geleneğini her daim büyüteceklerini söyleyen Aydın, “Özgürleşen kadının güzelleşir” dedi.

Konuşmanın ardından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.