Cansız ve Şaylemez mezarı başında anıldı

9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez mezarları başında düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kürt kadın devrimci Sakine Cansız’ı Dersim Belediye Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında andı. Anmaya Barış anneleri üyeleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Ayşe Acar Başaran ile çok sayıda kadın katıldı.

Abluka altına alınan mezarlıkta kadınlar 3 kontrol noktasından geçirilerek kimlik kontrolünün ardından mezarlığa alındı. Anmaya katılmak için yola çıkan kadınların araçları yolda durdurulup arandı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak TJA aktivisti Zeynep Ölbeci konuştu.

Ölbeci, Cansız’ın hiçbir zaman hiçbir koşulda faşizme boyun eğmediğini söyleyerek, Kürt kadınları açısından büyük bir kayıp olduğunu yineledi. Ölbeci, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin katliamının kadın mücadelesine geri adım attırmadığını vurgulayarak, Kürt kadınlarının mücadele mirasını Sakine Cansız’dan aldığını ifade etti. Ölbeci, “Sakine Cansız, yaşam ile olan kavgasını her alanda verdi. Bizler de koşullar ne olursa olsun onun bıraktığı mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Ardından konuşan DTK Divan Üyesi Saliha Aydeniz, Cansız’ın katledilmesinin tüm kadınlara verilen bir mesaj olduğunu ifade ederek, şuanda kadınların verdiği mücadelenin katliama verilen bir cevap olduğunu kaydetti. Aydeniz, “Sakine’yi katledenleri bugün Sur, Cizre Nusaybin’de görüyoruz. Yapılan katliam aynı zamanda bir korkunun ifadesiydi. Bu korkuyu yüreklere salmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Barış Annesi Safiye Sezgin de, süren katliamlara dikkat çekerek, tek yolun barış olduğuna vurgu yaptı. Sezgin tüm annelere seslenerek, “Gelin hep birlikte bu katliamları durduralım. Barışı inşa edelim” çağrısında bulundu.

Son olarak konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğine işaret ederek, katliamın zaman içerisinde planlı örgütlü ve organizeli yapıldığının açığa çıktığına vurgu yaptı. Yapılan katliamın barış sürecini hedef aldığını söyleyen Taşdemir, AKP’nin de Kürt sorununu şiddet ile çözmek istediğini söyledi. Yapılan katliamın bir diğer hedefinin kadın özgürlük mücadelesi olduğunu söyleyen Taşdemir, “O nedenle öncü kadınlar hedef alındı. Güçlü kadın mücadelesinin geleneğinden geliyoruz. Sakine Cansız, nasıl ki 12 Eylül cuntasında ah demedi mücadele ettiyse, biz de ardılları olarak bu geleneğin sürdürücüleri olacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

Daha sonra kadınlar mezarı başında mum yakarak, kırmızı karanfil bıraktılar.

ŞAYLEMEZ MERSİN’DEKİ MEZARI BAŞINDA ANILDI

HDP ve DBP Mersin il örgütleri, 9 Ocak 2013 yılında Fransa'nın Paris kentinde katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez’i andı. Şaylemez'in Mersin'de bulunan mezarı başında yapılan anmaya çok sayıda kadının yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat da katıldı.

Mersin'in Toroslar ilçesinde bulunan Güneykent Mezarlığı'na araçlarla giden kadınlar, burada Şaylemez'in mezarına karanfiller bırakıp, yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşunda bulundu.

Burada yaptığı konuşmada Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında yaşamını yitiren tüm kadınları anarak sözlerine başlayan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, 3 kadının katledilmesini kınayarak, faillerin bulunmasını istedi.

Yaşanan katliamdan sonra açılan davada 5 yıl boyunca hiçbir ilerlemenin olmadığına vurgu yapan HDP Bitlis Milletvekilli Mizgin Irgat da kapatılan dosyanın tekrar açılmasını ve faillerin yargılanmasını istedi. Kadın mücadelesinin önemine vurgu yapan Irgat, kararlıkla mücadele etmeni gerektiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından anma, okunan dualarla son buldu.

KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan’ın anmasını ise Türk askeri engelledi.

İlgili haber: